Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Mikulec rokoval v Grécku o ochrane ľudí pri mimoriadnych situáciách

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO). Foto: TASR - Dano Veselský

Agenda slovenského ministerstva vnútra je v Grécku v pôsobnosti piatich ministerstiev.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Pandémia koronavírusu a ochrana obyvateľstva pri mimoriadnych situáciách boli hlavnými témami utorkových rokovaní ministra vnútra SR Romana Mikulca v Grécku.

Ako pre TASR uviedol tlačový odbor kancelárie ministra vnútra SR, minister Roman Mikulec a štátny tajomník rezortu vnútra Vendelín Leitner v utorok odcestovali na dvojdňovú zahraničnú cestu do Grécka. Ide o prvú návštevu ministra vnútra SR v Grécku po 27 rokoch, ktorá zároveň nadväzuje na oficiálnu návštevu predsedu vlády SR Eduarda Hegera v Aténach pred necelým mesiacom.

Agenda slovenského ministerstva vnútra je v Grécku v pôsobnosti piatich ministerstiev.

Minister vnútra sa stretol v utorok s gréckym ministrom pre klimatickú krízu a civilnú ochranu Christosom Stylianidisom, ktorý sa poďakoval za pomoc, ktorú Slovensko poskytlo pri hasení požiarov v auguste tohto roka. Poďakovanie odovzdal aj priamo veliteľovi modulu pozemného hasenia lesných požiarov Petrovi Kovalíkovi, ktorý ministra vnútra SR na ceste sprevádza.

"Slovensko chce posilniť spoluprácu s Gréckom v oblasti krízového manažmentu a civilnej ochrany a využiť grécke skúsenosti pri zvládaní prírodných katastrof," povedal Mikulec.

Slovenská strana potvrdila záujem o spoločné cvičenia a výmenu skúseností s gréckymi kolegami, ktoré by v budúcnosti pomohli zvládať nepredvídané situácie. Vzájomnú spoluprácu hasičských zborov posilní aj memorandum o porozumení.

Ministri si vzájomne vymenili informácie a skúsenosti pri zvládaní pandémie COVID-19, ako aj aktuálne prijímané opatrenia v oboch krajinách. Obaja deklarovali, že očkovanie v súčasnosti predstavuje jediný účinný nástroj pri ochrane zdravia obyvateľstva.

Mikulec v rámci svojej zahraničnej cesty rokoval aj s ministrom pre námorníctvo a ostrovnú politiku Ioannisom Plakiotakisom a s vrcholnými predstaviteľmi Helénskej pobrežnej stráže v Aténach. Minister vnútra SR ocenil aktivitu Grécka pri ochrane vonkajšej hranice EÚ, ktorá je vzhľadom na jej členitosť a dĺžku mimoriadne náročná na monitorovanie. Plakiotakis sa poďakoval za podporu Slovenska pri zvládaní tejto úlohy.

Mikulec deklaroval záujem SR naďalej pomáhať pri ochrane 14.000-kilometrovej morskej hranice Grécka. "Nebudeme pravdepodobne prví v objeme pomoci, ale určite nebudeme poslední," uviedol minister.