Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Mimovládky prepravili na Ukrajinu skoro 4000 ton humanitárnej pomoci

Muž upratuje interiér bytu zničeného po ruskom bombardovaní v meste Nikopol na juhu Ukrajiny počas 173. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v pondelok 15. augusta 2022. Foto: TASR / AP

Platforma rozvojových organizácií – Ambrela od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu koordinuje pracovnú skupinu pre oblasť humanitárnej pomoci Ukrajine.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Členské a partnerské organizácie platformy Ambrela prepravili na Ukrajinu od vypuknutia vojny v krajine takmer 4000 ton materiálnej humanitárnej pomoci. Jej hodnota sa odhaduje na približne 7,5 milióna eur. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu platformy Boba Markovič Baluchová.

"V prepočte na štandardné kamióny s návesom ide o skoro 200 kamiónov. Tie obsahovali primárne trvanlivé potraviny, zdravotnícky materiál a lieky, hygienické potreby, ale aj príslušenstvo do ubytovacích jednotiek, riady," priblížila. Zásielky podľa nej smerovali najmä do bojmi zničených miest.

Markovič Baluchová pripomenula, že centrá, ktoré distribuujú pomoc, hlásia znižujúce sa zásoby potravín a zvýšenú potrebu čistiacich prostriedkov či zdravotníckeho materiálu. "Slovenské mimovládne organizácie v zbieraní, vysielaní a doručovaní humanitárnej pomoci na Ukrajine budú pokračovať ďalej," dodala.

Platforma rozvojových organizácií – Ambrela od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu koordinuje pracovnú skupinu pre oblasť humanitárnej pomoci Ukrajine. "Zbiera a vyhodnocuje informácie od členov a ich ukrajinských partnerov, aby sme s údajmi potom vedeli presadzovať efektívnejšiu pomoc smerom na Ukrajinu a fungovanie bezpečného humanitárneho koridoru pre jej prepravu," dodal výkonný tajomník platformy Daniel Kaba.