Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia

MMF schválil pre Ukrajinu núdzový balík vo výške 1,4 miliardy dolárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Balík núdzovej finančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 723 miliónov dolárov schválila tento týždeň aj Svetová banka.

Washington 10. marca (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) schválil v stredu núdzové financovanie vojnou zmietanej Ukrajiny vo výške 1,4 miliardy dolárov, ktoré majú krajine pomôcť vysporiadať sa s "obrovskou humanitárnou a ekonomickou krízou". TASR správu prevzala od agentúr AFP a Reuters.

Podľa generálnej riaditeľky MMF Kristaliny Georgievovej tento balík poskytne "kritickú finančnú podporu", ktorá podnieti "rozsiahlu mobilizáciu" financií potrebných na "zmiernenie ekonomických dopadov vojny".

"Ruská vojenská invázia na Ukrajine je zodpovedná za obrovskú humanitárnu a ekonomickú krízu," uviedla Georgievová vo vyhlásení, v ktorom zároveň predpovedala na Ukrajine tento rok hlbokú recesiu.

Podľa šéfky MMF sú "finančné potreby veľké a urgentné, pričom ako bude vojna pokračovať, môžu rapídne rásť“. Po tom ako vojna skončí, bude Ukrajina podľa Georgievovej potrebovať ďalšiu "veľkú podporu".

Balík núdzovej finančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 723 miliónov dolárov schválila tento týždeň aj Svetová banka (SB). Svetová banka okrem tejto okamžitej pomoci v priebehu nasledujúcich mesiacov pripraví pre Ukrajinu aj ďalší podporný balík vo výške troch miliárd dolárov. Pomoc od SB by mali dostať aj krajiny susediace s Ukrajinou, do ktorých smerujú ukrajinskí utečenci.