Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Veľvyslanec v Bielorusku J. Migaš požiadal o uvoľnenie z postu

Na archívnej snímke Jozef Migaš. Foto: TASR/Jakub Kotian

Slovenský veľvyslanec v Bielorusku Jozef Migaš požiadal o uvoľnenie z postu po tom, ako sa zúčastnil na oslavách výročia skončenia 2. svetovej vojny v Minsku.

Bratislava 14. mája (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Slovenskej republiky (SR) potvrdilo, že slovenský veľvyslanec v Bielorusku Jozef Migaš požiadal v stredu o uvoľnenie z postu. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVEZ SR.

„Veľvyslanec Migaš požiadal o uvoľnenie z postu. Rezort diplomacie ale zároveň dôrazne odmieta jeho tvrdenia o tendenčnej kampani voči jeho osobe. Veľvyslanec porušil základné princípy komunikácie s ústredím, keď nekonzultoval svoju účasť na oslavách výročia skončenia 2. svetovej vojny v Minsku a to napriek koordinácii tamojšou delegáciou EU," uviedol tlačový odbor v reakcii na otázku TASR.

MZVEZ SR zároveň zdôraznilo, že Slovensko si vo vzťahu k Bielorusku uctilo obete ich občanov dvoma spôsobmi, a to konkrétne prijatím veľvyslanca Bieloruska na pietnej akcii na ministerstva 7. mája 2020 a osobným listom premiéra Igora Matoviča bieloruskému premiérovi.

Ministerstvo sa podľa tlačového odboru o účasti slovenského diplomata na oslavách dozvedelo až následne z tlače a zdôvodnenie jeho rezignácie preto vníma ako "vyjadrenie politického postoja voči novej vláde SR“.

Slovenský veľvyslanec v Bielorusku Jozef Migaš požiadal o uvoľnenie z postu po tom, ako sa zúčastnil na oslavách výročia skončenia 2. svetovej vojny v Minsku.

V Minsku sa v sobotu zhromaždili tisíce ľudí, aby si pripomenuli 75. výročie skončenia druhej svetovej vojny v Európe. V bieloruskej metropole sa aj napriek nárastu počtu prípadov nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 pri tejto príležitosti konala tiež vojenská prehliadka. Zúčastnilo sa na nej približne 3000 príslušníkov ozbrojených zložiek, desiatky lietadiel a viac ako 150 vojenských vozidiel vrátane tankov T-34 z obdobia druhej svetovej vojny.

Rusko takisto plánovalo uskutočniť vojenskú prehliadku s účasťou viacerých svetových lídrov. Rozhodlo sa ju však posunúť z dôvodu prudkého nárastu prípadov koronavírusu.