Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia

Na Kryme osadili pamätník Felixovi Dzeržinskému, zakladateľovi Čeky

Na archívnej snímke pomníka zakladateľa a neskôr veliteľa Čeky (predchodkyne NKVD a KGB) Felixa Edmundoviča Dzeržinského. Foto: TASR/AP/Evgeniy Maloletka

Osadenie busty Dzeržinského v Krasnodare vysvetlil poslanec miestneho zastupiteľstva Zorik Sadojan ako vzdanie holdu zakladateľovi bezpečnostných agentúr v Rusku.

Moskva 13. septembra (TASR) - Z iniciatívy ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) odhalili v mestách Simferopol na Krymskom polostrove a v juhoruskom Krasnodare pamätníky Felixovi Dzeržinskému, zakladateľovi sovietskej tajnej polície známej pod označením Čeka. S odvolaním sa na televízne kanály Krym 24 a TV Krasnodar o tom v pondelok informoval denník Novaja gazeta.

Dzeržinskij je považovaný za jedného zo strojcov masových vrážd a boľševických represálií počas občianskej vojny v rokoch 1917-22, ktoré si vyžiadali tisíce ľudských životov. Pod Dzeržinským založenou organizáciou začali vznikať pracovné tábory pre "odporcov sovietskeho režimu i pre triednych nepriateľov".

Tzv. Čeka, Všeruská mimoriadna komisia pre boj kontrarevolúciou a sabotážou, ktorú Dzeržinskij založil, bola faktickou predchodkyňou GPU, NKVD a KGB.

Denník pripomenul, že túto zimu úrady v Moskve vyzvali obyvateľov ruskej metropoly, aby hlasovaním rozhodli, či má byť na námestí Lubianka, kde je sídlo FSB ako nástupníckeho subjektu KGB, osadený pamätník Dzeržinskému alebo Alexandrovi Nevskému.

Hlasovanie bolo nerozhodné a primátor Moskvy Sergej Sobianin ho zastavil: vysvetlil to tým, že pamätníky majú spoločnosť spájať, nie rozdeľovať.

Vedenie medzinárodného centra Memorial, ktoré sa venuje ochrane ľudských práv, sa vyslovilo proti podobnému hlasovaniu.

Deklarovalo, že myšlienka obnoviť - v Moskve - pamätník Dzeržinskému "mohla prísť na um len človeku, ktorý nemá žiadne svedomie". Veľký pomník Dzeržinskému stával pred budovou KBG na Lubianke až do roku 1991, keď bol ako symbol komunizmu strhnutý.

Na Kryme, ktorý sa stal subjektom Ruskej federácie na základe sporného referenda v roku 2014, ale podľa medzinárodného práva je súčasťou územia Ukrajiny, osadili zreštaurovaný pamätník Dzeržinskému v meste Simferopol. Odhalili ho pri príležitosti 144. výročia jeho narodenia. Na slávnostnom akte sa zúčastnili veteráni FSB a kadeti miestnej vojenskej školy.

Správa FSB pre Krym vo svojom vysvetlení uviedla, že Dzeržinskij, známy aj pod prezývkou Železný Felix, "bojoval nielen s kontrarevolúciou, ale pozdvihoval krajinu z chudoby a devastácie."

Osadenie busty Dzeržinského v Krasnodare vysvetlil poslanec miestneho zastupiteľstva Zorik Sadojan ako vzdanie holdu zakladateľovi bezpečnostných agentúr v Rusku, lebo práve tieto zložky v súčasnosti vykonávajú dôležité úlohy na ochranu integrity krajiny a boj proti terorizmu. "Musíme vedieť a zapamätať si meno zakladateľa tejto služby," zdôraznil Sadojan.