Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Na Slovensku sa začali testovať záchranárske motorky

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Záchranárska motorka bude k pacientovi vyrážať súbežne so sanitkou.

Bratislava 17. augusta (TASR) – Záchranná zdravotná služba ZaMED, zodpovedná za záchranky v regiónoch južného Slovenska, začala testovať v teréne záchranárske motorky. V prípade ich osvedčenia v praxi budú žiadať záchranári od rezortu zdravotníctva zmenu zákonov, aby sa motorky stali pevnou súčasťou systému záchrannej zdravotnej služby. TASR o tom informoval riaditeľ záchrannej zdravotnej služby ZaMED Matej Polák.

Záchranárska motorka bude k pacientovi vyrážať súbežne so sanitkou. Počas testovacej prevádzky chce spoločnosť merať, o koľko minút dorazí k pacientovi motorka skôr ako sanitka. „Skúsenosti a štúdie zo zahraničia ukazujú, že dojazdový čas motorky v porovnaní so sanitnými vozidlami dokáže byť podstatne kratší,“ uviedol záchranár Rastislav Krcho.

Záchranárska motorka bude mať vo výbave tie isté lieky ako bežná veľká sanitka. Okrem toho bude na motorke defibrilátor, EKG prístroj, kyslíková fľaša a ďalšie pomôcky potrebné pre starostlivosť o pacientov v života ohrozujúcich stavoch. Výbavu motoriek budú počas testovacej prevádzky záchranári postupne dolaďovať.

V súčasnosti je do služieb záchranky nasadená prvá motorka typu Honda Africa Twin s tým, že v najbližších týždňoch k nej pribudne ešte jedna motorka cestného typu. „Ak sa motorky v praxi osvedčia, sme pripravení predložiť výsledky ministerstvu zdravotníctva a iniciovať zmenu príslušných zákonov tak, aby sa záchranárske posádky na motorke stali pevnou súčasťou systému záchrannej zdravotnej služby na Slovensku,“ uviedol Polák.