Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Napriek kríze je veľký záujem o kurzy pre pilotov vrtuľníkov

Ilustračná snímka. Foto: OS SR

Konateľ STA Lukáš Halás priblížil, že na projekte leteckej akadémie pracuje vyše 300 vysokokvalifikovaných zamestnancov.

Bratislava/Košice 19. februára (TASR) - Výcvikové stredisko Slovak Training Academy (STA) hovorí o veľkom záujme o kurzy pre pilotov vrtuľníkov aj napriek koronakríze. TASR o tom informoval hovorca STA Dušan Tokarčík. Poukázal pritom na straty leteckého priemyslu v uplynulom roku, ale aj na pretrvávajúcu potrebu výchovy nových pilotov. Skonštatoval, že pred krízou podľa odhadov chýbalo takmer 30.000 pilotov lietadiel a vrtuľníkov.

Konateľ STA Lukáš Halás priblížil, že na projekte leteckej akadémie pracuje vyše 300 vysokokvalifikovaných zamestnancov. "Zamestnávame prakticky všetky profesie z odboru letectva. Pilotov, mechanikov, inžinierov. Na trhu práce je však akútny nedostatok kvalifikovaných inštruktorov. Uprednostňujeme uchádzačov o zamestnanie zo Slovenska, niekedy si však musíme pomôcť aj kapacitami zo zahraničia," poznamenal. Tvrdí, že prítomnosť súkromného strediska v regióne a spolupráca s leteckou fakultou sa odrazila aj na zvýšenom záujme o štúdium leteckých odborov.

Škola podľa slov Tokarčíka pôsobí na medzinárodnom letisku v Košiciach od októbra 2017 a o jej umiestnení rozhodovala nielen existencia letiska, ale aj takmer 70-ročná tradícia vojenského leteckého výcviku v tomto regióne. Dodal, že STA sa stala generálnym partnerom leteckej fakulty a od začiatku svojho pôsobenia investuje do budovania nielen vlastnej, ale aj univerzitnej infraštruktúry.