Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Náučný chodník v Jaslovských Bohuniciach zoznamuje so zaujímavosťami

Jaslovské Bohunice Foto: TASR/Štefan Puškáš

Chodník vznikol v rámci projektu Sieť náučných chodníkov Združenia obcí mestskej oblasti Trnava (ZOMOT), ktorého sú Jaslovské Bohunice členom.

Jaslovské Bohunice 8. mája (TASR) – V Jaslovských Bohuniciach v okrese Trnava pribudol nový päťkilometrový náučný chodník. Päť informačných tabúľ zorientuje záujemcov v základných pojmoch jaslovskobohunickej histórie. Informuje o tom webstránka obce.

Prvá tabuľa prináša informácie o dejinách obce, symboloch, popisuje tiež samotnú trasu. Doložené sú aj historické fotografie. Na druhú umiestnili rozprávanie o bohunických mlynoch na potoku Blava, na tretej sa píše o faune a flóre extravilánu a aj parku tamojšieho kaštieľa.

Neskorobarokový kaštieľ, ktorý za socializmu roky chátral a teraz je po oprave opäť dominantou obce, je obsahom štvrtej tabule. Na poslednej je súhrn ostatných pamiatok Jaslovských Bohuníc – kostoly sv. Michala a Martina, kríže a sochy pri cestách, zahrnuté sú tam aj raritné chladiace veže bohunickej atómky.

Chodník vznikol v rámci projektu Sieť náučných chodníkov Združenia obcí mestskej oblasti Trnava (ZOMOT), ktorého sú Jaslovské Bohunice členom. Združenie podalo žiadosť na financovanie spoločného projektu a dostalo finančnú podporu od Trnavského samosprávneho kraja.