Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia

Nemecká priemyselná produkcia klesla v septembri štvrtý mesiac po sebe

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na celkový výkon odvetvia negatívne vplývalo najmä stavebníctvo a energetika.

Berlín 9. októbra (TASR) - Nemecká priemyselná produkcia v auguste klesla už štvrtý mesiac po sebe. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa znížila o 0,2 %. Na celkový výkon odvetvia negatívne vplývalo najmä stavebníctvo a energetika. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v pondelok zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu.

Údaje za júl štatistický úrad revidoval na medzimesačný pokles produkcie o 0,6 %, pričom v predbežnom odhade uvádzal jej zníženie o 0,8 %.

V auguste produkcia v nemeckom stavebníctve klesla oproti predchádzajúcemu mesiacu o 2,4 %, výroba energií sa znížila o 6,6 % a výroba strojov a zariadení o 2,3 %. Pozitívny vplyv mal naopak rast produkcie v automobilovom priemysle, ktorý v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zaznamenal expanziu o 7,6 %.

Priemyselné objednávky v auguste vzrástli o 3,9 % vďaka nárastu výroby počítačových, elektronických a optických výrobkov. Nemecké výrobné odvetvie, ktoré tvorí približne 20 % výkonu najväčšej európskej ekonomiky, naďalej čelí útlmu. Index nákupných manažérov (PMI) v sektore podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti S&P Global dosiahol v auguste hodnotu 39,6 %, čo je hlboko pod úrovňou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v odvetví od jej rastu.