Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Povinnosť vykonávať zber kuchynského odpadu sa posúvať nebude

Ilustračné foto. Foto: Kaufland

Cieľom bolo, aby obce získali dostatočný časový priestor na zavedenie a realizáciu týchto povinností.

Bratislava 3. novembra (TASR) – Povinnosť vykonávať triedený zber komunálneho odpadu pre biologicky rozložiteľný kuchynský odpad sa nebude posúvať. Poslanci Národnej rady SR neschválili návrh novely zákona o odpadoch, ktorou opoziční poslanci navrhovali posunúť povinnosť z 1. januára 2021 na 1. januára 2022. Chceli dosiahnuť, aby obce získali dostatočný časový priestor na zavedenie a realizáciu týchto povinností.

Separácia kuchynského odpadu predstavuje podľa predkladateľov zložitý systém zberu, ktorý je potrebné vhodne logisticky vypracovať a s ktorým je nevyhnutné v dostatočnom časovom predstihu oboznámiť občanov a zrealizovať primerané informačné akcie.

„Samosprávy na Slovensku však počas roka 2020 vzhľadom na celosvetovú pandemickú situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19 mali veľmi málo priestoru na to, aby sa dokázali v potrebnej miere venovať zabezpečeniu zákonnej povinnosti zabezpečenia zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od 1. januára 2021," uviedli predkladatelia návrhu Ján Blcháč, Ján Ferenčák a Matúš Šutaj Eštok (všetci nezaradení). Pre svoj návrh však nezískali dostatok hlasov.

Mimoparlamentná strana Hlas-sociálna demokracia, v ktorej poslanci pôsobia, reagovala, že návrh novely zákona podporilo Prezídium Únie miest Slovenska. Združenie miest a obcí Slovenska zároveň podľa strany vyzvalo každého poslanca NR SR so žiadosťou o podporu na posun termínu, keďže väčšina samospráv na Slovensku má objektívny problém túto povinnosť splniť.

„Prekážkou je, okrem iného, nesúčinnosť zo strany Ministerstva životného prostredia SR, ktoré prostredníctvom fondov na podporu tohto opatrenia neskoro podpisuje projekty z tejto oblasti," skonštatovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.