Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Odovzdávanie Nobelovej ceny mieru sa uskutoční za účasti laureátov

Na archívnej snímke ruský novinár a spoluzakladateľ nezávislých novín Novaja gazeta Dmitrij Muratov. Foto: TASR/AP

Obaja tohtoroční laureáti, filipínska žurnalistka Maria Ressová a novinár pochádzajúci z Ruska Dmitrij Muratov, budú prítomní.

Oslo 26. októbra (TASR) - Slávnostné odovzdávanie Nobelovej ceny mieru, ktoré sa minulý rok pre pandémiu konalo online, sa uskutoční v decembri v Osle za účasti oboch laureátov. Uviedol to v utorok Nórsky Nobelov výbor. Správu priniesla agentúra AFP.

"Obaja tohtoroční laureáti, filipínska žurnalistka Maria Ressová a novinár pochádzajúci z Ruska Dmitrij Muratov, budú prítomní," potvrdil AFP prostredníctvom e-mailu tajomník výboru Olav Njölstad.

Njölstad zároveň spresnil, že na ceremónii bude mať osobné zastúpenie aj minuloročný laureát, ktorým je organizácia Svetový potravinový program (WFP).

Slávnostný odovzdávací ceremoniál sa podľa tradície koná v Osle vždy 10. decembra, teda v deň výročia smrti Alfreda Nobela. V nórskej metropole sa však odovzdáva len prestížna cena za mier. Laureáti v ostatných kategóriách sú tradične oceňovaní vo švédskom Štokholme. Nobelova nadácia ešte septembri oznámila, že títo laureáti si prevezmú ceny vo svojich domovských krajinách, podobne ako minulý rok. Dôvodom je pandémia koronavírusu. Tohtoročná štokholmská ceremónia bude opäť "zmesou digitálnych a fyzických podujatí", uviedol výkonný riaditeľ švédskej Nobelovej nadácie Vidar Helgesen.