Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia

Ortopedickí technici žiadajú od VšZP zreálnenie cien práce

Na snímke stará budova Všeobecnej zdravotnej poisťovne v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa SKOrT pozvanie na rokovanie VšZP doručila komore až v pondelok a neuviedla, čo bude jeho predmetom.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Slovenská komora ortopedických technikov (SKOrT) vyzýva vedenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) k dialógu o zreálnení cien práce, keďže aktuálne znenie návrhu dodatkov k zmluvám o poskytovaní a úhrade lekárenskej starostlivosti navrhované VšZP má podľa ortopedických technikov znamenať výrazné zdraženie takmer všetkých ortopedických pomôcok alebo zatvorenie väčšiny prevádzok na celom Slovensku. Napríklad za ortopedické vložky pre deti budú musieť poistenci VšZP podľa SKOrT doplácať namiesto aktuálnych 3,32 eura od septembra až 12 eur a dospelí majú za zložitú obuv pri ťažkých postihnutiach nohy doplácať namiesto 23,24 eura až 92 eur. VšZP považuje tieto informácie za nepravdivé a nekorektné.

"Aktuálne dodatky zmlúv s VšZP platia väčšine poskytovateľov lekárenskej starostlivosti vo výdajniach ortopedickoprotetických pomôcok len do 31. augusta. V navrhovaných dodatkoch, ktoré poskytovatelia prijali od poisťovne v polovici augusta, VšZP nielenže opätovne nezohľadnila našu opakovanú požiadavku o zreálnenie ceny práce, ktorá je o 40 percent nižšia ako by mala byť, ale namiesto toho ortopedickým technikom oznamuje, že od 1. septembra celoplošne prestane preplácať akúkoľvek prácu medicínskych a iných strojov," uviedla viceprezidentka SKOrT Andrea Černá.

Napríklad pri výrobe ortopedických vložiek s použitím CNC fréz a skenerov, ktoré myslia aj na komfort pacienta, podľa nej tvorí strojová práca 80 až 90 percent z celkovej práce a času potrebného na ich výrobu. "Súčasná hlboko podhodnotená cena práce technika - hodinová sadzba tieto náklady nepokryje. K navrhovanému zneniu dodatkov zmlúv o poskytovaní a úhrade lekárenskej starostlivosti poskytovatelia odmietajú pristúpiť," uviedli zástupcovia SKOrT. Väčšina z 28 subjektov zastrešujúcich ortopedickú techniku podľa nich zvažuje aj možnosť nepokračovať v poskytovaní služieb.

"K aktuálnemu stavu sme dospeli napriek tomu, že komora už od 28. februára 2018 listami opakovane vyzývala vedenie VšZP k prerokovaniu pripomienok k súčasným zmluvám a dialógu o zreálnení ceny práce. Všetky ostali bez odpovede, rovnako ako listy adresované pánovi ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu 30. marca, 24. júna, 26. júna a 14. júla tohto roku," hovorí Černá. Verí, že minister si uvedomuje, že zvýšenie doplatkov je neúnosné.

VšZP tvrdenia SKOrT odmieta. "Naši poistenci majú plne zabezpečenú zdravotnú starostlivosť a cenové podmienky sa k 1. septembru nemenia. Rokovania stále pokračujú, aj tento týždeň je naplánované ďalšie stretnutie," uviedol hovorca VšZP Matej Neumann.

Podľa SKOrT pozvanie na rokovanie VšZP doručila komore až v pondelok a neuviedla, čo bude jeho predmetom.