Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Pellegrini príde na koaličnú radu s vlastnými návrhmi na úpravu daní

Na snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR Pavel Neubauer

Bude navrhovať, aby sa skôr znížili dane pracujúcim ľuďom, nie firmám.

Paríž 11. marca (TASR) – Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) príde na koaličnú radu s vlastnými návrhmi na úpravu daňového zaťaženia. Bude sa zároveň snažiť zmeniť názor koaličného partnera na niektoré z avizovaných opatrení. Uviedol to v pondelok v Paríži po digitálnom summite Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

O niektorých navrhovaných opatreniach z dielne SNS sa podľa predsedu vlády diskutovať dá. Ide napríklad o zrušenie koncesionárskych poplatkov pre seniorov alebo zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na tlačené noviny.

Ďalšie z avizovaných opatrení však vníma ako problematické. "Nie som si úplne istý, a minulosť nám to ukázala, že ak rozšírime počet potravinových produktov, na ktoré bude platiť 10-percentná DPH, že to automaticky bude znamenať aj zníženie cien," obáva sa Pellegrini.

Väčšinou to podľa neho dopadne tak, že najväčšie podniky, ktoré na Slovensku potraviny predávajú, skonzumujú časť úľavy a občan z toho nakoniec nebude mať nič.

Upozornil tiež, že takmer 60 % firiem, ktoré platia hlavnú časť dane z príjmu právnických osôb v SR, je vlastnených zahraničnými spoločnosťami. "Ak im výrazne znížime dane, umožníme im, aby mali väčšie zisky a aby viac peňazí vyviezli zo Slovenska do svojich materských spoločností," podotkol.

Pellegrini teda príde na koaličnú radu s vlastnými návrhmi. Bude navrhovať, aby sa skôr znížili dane pracujúcim ľuďom, nie firmám. "Tam si myslím, že je tá cesta a ja budem nabádať koaličných kolegov, aby sme skúsili urobiť možno skôr takýto mix opatrení a budem sa snažiť možno zmeniť názor koaličného partnera," dodal premiér.

Na vyhlásenie predsedu vlády zareagovala koaličná SNS, ktorá "víta", že sa otázka znižovania daní stala spoločenskou témou.

"Predseda vlády SR Peter Pellegrini najprv hovoril, že to nie je možné a dnes sa tešíme z toho, že pochopil to, čo SNS hlása už dlhodobo - znižovanie daní a odvodov sú jedinou cestou pre slovenskú spoločnosť," uviedla riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.