Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Pápež na Cypre: Vidíme, čo sa deje. Horšie je, že si na to zvykáme

Pápež František (vľavo) a cyperský prezident Nikos Anastasiadis pózujú počas stretnutia v prezidentskom paláci v etnicky rozdelenej cyperskej metropole Nikózia vo štvrtok 2. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Spomenul, že migrantov utekajúcich pred vojnou západné krajiny často odmietajú a posielajú do táborov, kde im hrozí mučenie či iné formy zlého zaobchádzania.

Nikózia 4. decembra (TASR) - Pápež František odsúdil v piatok neľudské podmienky, v ktorých podľa jeho slov žijú tisícky migrantov. Počas modlitieb venovaným migrantom v cyperskom hlavnom meste Nikózia poukázal aj na "zotročovanie" takýchto ľudí a kritizoval všeobecnú ľahostajnosť k týmto javom. Informoval o tom server Vatican News aj agentúry DPA a AFP.

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi na stretnutí s utečencami prirovnal súčasnú situáciu aj ku koncentračným táborom z minulého storočia. Uviedol, že ostnaté drôty bránia vo vstupe utečencom, ktorí prichádzajú žiadať o pomoc a bratstvo. "Je mojou povinnosťou na to upozorňovať," povedal František.

Dnes sú podľa neho mnohí ľudia prekvapení, ako mohli v 20. storočí existovať internačné nacistické tábory, ako aj zadržiavacie tábory stalinskej éry. "Bratia a sestry, to sa deje i dnes!" varoval. Zdôraznil, že je potrebné "otvoriť si oči".

Pápež odsúdil tiež ľahostajnosť mnohých ľudí. "Vidíme, čo sa deje," povedal. "Horšie je, že si na to zvykáme," dodal. Vinné sú podľa neho i bohaté a rozvinuté oblasti sveta - ako napríklad Európa. Spomenul napríklad to, že migrantov utekajúcich pred vojnou západné krajiny často odmietajú a posielajú do táborov, kde im hrozí mučenie či iné formy zlého zaobchádzania.

Pápež František prichádza na bohoslužbu počas druhého dňa návštevy Cypru, ktorá sa koná na štadióne GSP v etnicky rozdelenej cyperskej metropole Nikózia v piatok 3. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


Pápež začal svoju päťdňovú apoštolskú cestu vo štvrtok. Je iba druhým rímskym pápežom, ktorý zavítal na Cyprus, kde žije gréckopravoslávna väčšina. Túto stredomorskú krajinu v roku 2010 navštívil dnes už emeritný pápež Benedikt XVI. V sobotu sa pápež František presunie do Grécka, kde navštívi i ostrov Lesbos.

Ide o Františkovu 35. zahraničnú cestu v úrade pápeža, ktorý zastáva od jari 2013.

Svätá stolica v piatok potvrdila, že 12 uchádzačov o azyl bude môcť na znak solidarity odletieť z Cypru do Talianska. Ako píše agentúra DPA, ide zrejme o časť skupiny 50 migrantov, ktorí majú byť v nasledujúcich týždňoch premiestnení do Talianska.