Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Pápež v júli zavíta do Afriky; pôjdu s ním dvaja cirkevní hodnostári

Na snímke pápež František požehnáva veriacim, ktorí sa zhromaždili na Námestí sv. Petra vo Vatikáne 8. mája 2022. Foto: TASR/AP

Pápež v Južnom Sudáne zavíta aj do tábora pre vnútorne vysídlené osoby, ktorý sa nachádza v hlavnom meste krajiny, Jube.

Rím 28. mája (TASR) - Pápež František plánuje začiatkom júla navštíviť Konžskú demokratickú republiku (KDR) a Južný Sudán, oznámil v sobotu Vatikán. Počas návštevy v Južnom Sudáne budú pápeža sprevádzať arcibiskup z Canterbury Justin Welby a Iain Greenshields, ktorý vedie Valné zhromaždenie Škótskej cirkvi, dodala agentúra DPA.

Návšteva sa uskutoční od 2. do 7. júla a pápež počas nej zavíta napr. aj do mesta Goma v provincii Severné Kivu na východe KDR - oblasti, kde si zrážky medzi ozbrojenými silami a militantnými skupinami vyžiadali tisíce obetí a spôsobili vysídlenie miliónov ľudí.

Jednu z omší bude pápež sláviť v utečeneckom tábore Kibumba a má stretnúť aj s obeťami násilia v meste Beni, druhom najväčšom meste v provincii Severné Kivu, ktoré je sužované epidémiou eboly a prírodnými katastrofami, ale aj početnými prípadmi násilia voči civilistom, únosmi a rabovaním, ako aj mimosúdnymi popravami páchanými milíciami i vládnou armádou.

V Južnom Sudáne sa pápež stretne s najvyššími náboženskými a politickými predstaviteľmi na ekumenickom duchovnom podujatí, ktorého cieľom je "privolať dar pokoja v tejto krajine zmietanej občianskou vojnou", napísal web Vatican News.

Pápež v Južnom Sudáne zavíta aj do tábora pre vnútorne vysídlené osoby, ktorý sa nachádza v hlavnom meste krajiny, Jube.

DPA poznamenala, že 85-ročný pápež nie je momentálne v najlepšom zdravotnom stave: trpí vážnymi problémami s kolenami, ktoré ho často nútia používať invalidný vozík.