Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Pápež vyjadril v deň výročia výbuchu v Bejrúte túžbu navštíviť Libanon

Na snímke pápež František prednáša posolstvo veriacim počas prvej generálnej audiencie po letnej prestávke v Aule Pavla VI. vo Vatikáne 4. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Pápež vyzval tiež pred niekoľkými stovkami veriacich v Aule Pavla VI. medzinárodné spoločenstvo, aby Libanonu pomohlo.

Vatikán 4. augusta (TASR) - Pápež František v stredu počas svojej prvej generálnej audiencie vo Vatikáne od operácie hrubého čreva vyjadril "veľkú" túžbu navštíviť Libanon. Povedal to v deň prvého výročia mohutného výbuchu a požiaru v bejrútskom prístave, ktorý si vyžiadal životy viac ako 200 ľudí a asi 6500 zranených. Informovala o tom agentúra Reuters.

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi poznamenal, že mnoho obyvateľov Libanonu, ktorý zápasí s vážnou ekonomickou krízou, je v dôsledku mohutnej explózie zo 4. augusta 2020 "unavených a sklamaných". Uviedol, že myslí na "obete, ich rodiny, zranených a všetkých tých, čo prišli o domov či prácu". Modlí sa za to, aby sa Libanon opäť stal posolstvom bratstva a mieru na Blízkom východe. V minulosti pápež svoju návštevu Libanonu podmieňoval zmenami v tejto blízkovýchodnej krajine, pripomína DPA.

Osemdesiatštyriročný pápež vyzval tiež pred niekoľkými stovkami veriacich v Aule Pavla VI. medzinárodné spoločenstvo, aby Libanonu pomohlo na "ceste k oživeniu konkrétnymi gestami, nielen slovami".

Francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi v tejto súvislosti zaželal veľa úspechov v úsilí vyzbierať na stredajšej darcovskej videokonferencii na pomoc Libanonu viac ako 350 miliónov dolárov.
Na snímke v pozadí uprostred napravo pápež František predsedá prvej generálnej audiencii po letnej prestávke v Aule Pavla VI. vo Vatikáne 4. augusta 2021.
Foto: TASR/AP

Účasť na konferencii potvrdilo zhruba 40 zástupcov medzinárodných organizácií a predstaviteľov štátov vrátane amerického prezidenta Joea Bidena, predsedu Európskej rady Charlesa Michela, libanonského prezidenta Michela Aúna či nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa a tiež členov libanonskej občianskej spoločnosti.

Cyklus pravidelných audiencií sa každoročne v júli prerušuje, aby si pápež i časť personálu rímskej kúrie mohli dopriať odpočinok. Tento rok táto prestávka časovo kolidovala s rekonvalescenciou pápeža, ktorý sa 4. júla na rímskej klinike Gemelli podrobil operácii hrubého čreva.

Pred pandémiou vyvolanou koronavírusom SARS-CoV-2 sa generálne audiencie konali väčšinou na jednom z vatikánskych nádvorí, kde už mohli byť prítomní aj veriaci. Predtým boli pápežove pravidelné katechézy neverejné, ale vysielané on-line z knižnice Apoštolského paláca.