Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Pelosiová oznámila začatie procesu Trumpovho impeachmentu

Na archívnej snímke Nancy Pelosiová. Foto: TASR/AP

Začatie impeachmentu, teda procesu za odvolanie prezidenta, súvisí s obvineniami, že Trump zneužil svoje právomoci.

Washington 25. septembra (TASR) - Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová v utorok po stretnutí s členmi svojej Demokratickej strany oznámila začatie procesu prípravy ústavnej žaloby na prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa pre údajné zneužitie právomocí. Informovala o tom televízia CNN.

Začatie impeachmentu, teda procesu za odvolanie prezidenta, súvisí s obvineniami, že Trump zneužil svoje právomoci, keď v júlovom telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodomyrom Zelenským údajne žiadal, aby bolo obnovené vyšetrovanie syna demokratického kandidáta na prezidenta Joea Bidena.

Podľa viacerých amerických médií tak Trump chcel získať informácie, ktoré by mohli poškodiť Bidenovu snahu uspieť v prezidentských voľbách.

"Konanie prezidenta Trumpa odhalilo hanebné fakty o tom, že zradil svoj prezidentský sľub, zradil našu národnú bezpečnosť a zradil aj integritu našich volieb," povedala Pelosiová. "Z týchto dôvodov dnes vyhlasujem, že Snemovňa reprezentantov začína s oficiálnym procesom prípravy impeachmentu," vyhlásila a dodala, že "nikto nie je nad zákonom".