Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Platforma Ambrela cez sériu videí priblíži tému migrácie a rozvoja

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výkonný tajomník Ambrely Daniel Kaba upozorňuje, že migrácia často nie je voľbou, ale otázkou prežitia.

Bratislava 2. februára (TASR) - Platforma rozvojových organizácií – Ambrela štartuje vo februári so sériou videí sprevádzaných online diskusiami k téme migrácie a rozvoja. Prvé video má názov Rozmanitosť nám je pochuti. Predstavuje cudzokrajné chute, ktoré sú známe aj na Slovensku. Autori videa sa v ňom pýtajú: "Prečo potom mnohí neakceptujú inú kultúru a ľudí, ktorí nám tieto cudzokrajné chute a obľúbené pokrmy priniesli?"

Výkonný tajomník Ambrely Daniel Kaba upozorňuje, že migrácia často nie je voľbou, ale otázkou prežitia a prebieha predovšetkým v rámci tzv. rozvojových krajín. "Podľa odhadu OSN z roku 2016 asi 66 miliónov ľudí opustilo domov z dôvodu prenasledovania, konfliktov, násilia a porušovania ľudských práv. Viac ako 40 miliónov z nich je presídlených, migruje v rámci vlastnej krajiny," povedal.

Zároveň dodáva, že nie všetci migrujúci smerujú na západ: "Z ďalšej správy OSN z roku 2018 vyplýva, že v tzv. rozvojových krajinách skončí 21,7 milióna migrantov a migrantiek, zatiaľ čo v EÚ a USA dohromady 'len' 3,6 milióna ľudí v pohybe."

Keďže členské organizácie Ambrely pôsobia práve v krajinách, ako Ukrajina, Irak, Libanon, Etiópia, Uganda či Južný Sudán, zasiahnutých prírodnými katastrofami či vojnovými konfliktmi, a pomáhajú tamojším ľuďom čeliť humanitárnym krízam, v rámci kampane Tváre migrácie sa vysvetľuje aj fenomén utečenectva a dôvody často nútenej migrácie zraniteľných komunít.

Platforma rozvojových organizácií – Ambrela je strešnou organizáciou 28 prevažne mimovládnych organizácií na Slovensku, ktoré sa venujú rozvojovej spolupráci, humanitárnej pomoci, globálnemu rozvojovému vzdelávaniu a trvalo udržateľnému rozvoju. Od roku 2019 realizuje s európskymi partnermi projekt Globálne ciele a migrácia, podporený EÚ z programu DEAR. Kampaň je jedným z výstupov projektu. Výroba videí bola podporená zo zdrojov SlovakAid.