Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Platforma Ambrela oceňuje ochranu ľudských práv

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Z návrhov Ambrely, zaslaných predstaviteľom novej vlády, bolo podľa Markovič Balúchovej zapracovaných do PVV viacero bodov.

Bratislava 23. apríla (TASR) – Platforma rozvojových organizácií Ambrela oceňuje, že ochrana ľudských práv a základných slobôd, ako aj presadzovanie princípov právneho štátu, bude kľúčovým kritériom pri presadzovaní zahraničnopolitických záujmov SR. TASR o tom informovala komunikačná manažérka platformy Ambrela Boba Markovič Balúchová.

"Programové vyhlásenie vlády (PVV) sa neodvoláva na súčasné alebo plánované strategické dokumenty SR alebo EÚ a neobsahuje explicitne záväzok zvýšiť príspevok na rozvojovú spoluprácu do roku 2030 na 0,33 percenta hrubého národného dôchodku (HND). Napriek tomu predstavuje dobrý východiskový bod pre implementáciu alebo dopracovanie spoločných stratégií, politík a legislatívy, ktoré reálne môžu zlepšiť systémové nastavenie a efektivitu rozvojovej spolupráce a priniesť viac pomoci tým, ktorí to potrebujú," uviedol výkonný tajomník Ambrely Daniel Kaba.

Z návrhov Ambrely, zaslaných predstaviteľom novej vlády, bolo podľa Markovič Balúchovej zapracovaných do PVV viacero bodov – okrem spomenutého zdôraznenia kľúčového partnerstva s mimovládnym sektorom vláda deklarovala snahu o zvýšenie finančných zdrojov na bilaterálne aktivity a dôležitý je tiež dôraz na adresnosť a efektívnosť nástrojov rozvojovej spolupráce.

Kaba tiež spresnil, že bude dôležité, akým spôsobom chce nové vedenie ministerstva zahraničných vecí previesť slovenský rozvojový sektor krízou a dosahmi pandémie nového koronavírusu. "Ten lepší scenár je vnímať túto krízu ako príležitosť – rýchlejšie zlepšiť systém rozvojovej spolupráce, pretože práve táto globálna pandémia poukazuje na opodstatnenosť nášho humanitárneho a rozvojového sektora," zdôraznil Kaba. Dodal, že dosahy COVID-19 nielen na zdravie, ale aj na socioekonomickú oblasť, konflikty a následnú migráciu či zahraničný obchod v nízkopríjmových krajinách globálneho juhu sa už prejavujú, čo bude mať spätne vplyv aj na EÚ vrátane SR.

Celkovo sa platforma Ambrela pozerá na obsiahnutie rozvojovej spolupráce v PVV skôr pozitívne, ale rozhodujúce budú podľa Kabu zrejme dve veci – operacionalizácia, čiže ako budú záväzky a plány z PVV reálne pretavené do praxe, a nazeranie ministerstva zahraničných vecí na rozvojovú spoluprácu v kontexte globálnej pandémie nového koronavírusu. "Vnímame potrebu spájať sily, a preto aj z tohto miesta chceme vláde ponúknuť naše partnerstvo a expertízu," uzavrel Kaba.