Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Pokutou pre Chemes sa bude zaoberať Rada Protimonopolného úradu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vydané prvostupňové rozhodnutie úradu v súčasnosti nie je právoplatným rozhodnutím vo veci.

Bratislava 26. októbra (TASR) – Rozhodnutím Protimonopolného úradu (PMÚ) SR o udelení pokuty vo výške 1,2 milióna eur pre humenskú spoločnosť Chemes za zneužívanie dominantného postavenia v oblasti správy priemyselného parku a výroby a dodávok energií sa bude zaoberať Rada PMÚ. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská.

"PMÚ SR prijal rozklad, ktorým sa bude zaoberať druhostupňový orgán úradu - Rada Protimonopolného úradu SR v zákonom stanovenej lehote," uviedla s tým, že vydané prvostupňové rozhodnutie úradu v súčasnosti nie je právoplatným rozhodnutím vo veci.

Dosiaľ malo zo zistení vyplynúť, že Chemes, majiteľ priemyselného parku a výrobca energií od roku 2017 zaväzuje spoločnosti, vykonávajúce podnikateľskú činnosť v priemyselnom parku, odoberať energie a médiá od neho a zároveň im znemožňoval, aby si energie a médiá vyrábali samy, alebo ich odoberali od tretích strán. Pokutu, ktorú jej za toto konanie PMÚ uložil, považuje spoločnosť za likvidačnú.

PMÚ začal viesť správne konanie voči Chemesu v apríli 2020. V tom čase majiteľ priemyselného parku prerušil dodávku niektorých energií pre vláknarsku spoločnosť Nexis Fibers, dôvodom mali byť podlžnosti z predchádzajúceho obdobia. Vláknari boli dvakrát nútení prerušiť svoju výrobu. Ohrozených bolo 400 pracovných miest. O spor sa zaujímal aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) či predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina), ako mediátor dopomohol k jeho urovnaniu predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO). K dohode spoločností napokon došlo koncom mája 2020, spoločnosť Nexis Fibers pôsobí v priemyselnom parku Chemes doposiaľ.