Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Vo Fínsku zadržali osoby podozrivé z plánovania teroristického útoku

Ilustračná foto. Foto: TASR/DPA

Eero Pietilä, analytik fínskej bezpečnostnej služby SUPO, na tlačovej konferencii uviedol, že zadržaní muži sú podľa všetkého sympatizantmi ideológie o nadradenosti belošskej rasy.

Helsinki 3. decembra (TASR) - Vo Fínsku zadržali päť mužov vo veku zhruba 25 rokov, ktorí sú podozriví z plánovania teroristického útoku s použitím bômb a zbraní. Oznámila to v piatok tamojšia polícia, podľa ktorej ide o pravicových extrémistov, píše agentúra AFP.

Päticu mužov žijúcich v meste Kankaanpää na juhozápade krajiny zatkli ešte v utorok po tom, čo ich polícia sledovala dva roky. Polícia v súvislosti s prípadom uviedla, že verejnosti žiadne nebezpečenstvo nehrozí.

Eero Pietilä, analytik fínskej bezpečnostnej služby SUPO, na tlačovej konferencii uviedol, že zadržaní muži sú podľa všetkého sympatizantmi ideológie o nadradenosti belošskej rasy.

Detektív Toni Sjöblom informoval, že materiál, ktorý sa našiel u týchto mužov, "posilňuje dojem, že boli radikalizovaní a dáva dôvod podozrievať ich z teroristických trestných činov". Pripomenul tiež, že počas domovej prehliadky ešte v roku 2019 sa u nich našlo "značné množstvo zbraní, munície a výbušnín".

Pietilä dodal, že ide o prvý prípad podozrení z krajne pravicového terorizmu v tejto severskej krajine.

Vo Fínsku prebiehalo vôbec prvýkrát trestné stíhanie súvisiace s obvineniami z terorizmu v roku 2018, keď odmietnutý žiadateľ o azyl z Maroka v meste Turku na juhozápade krajiny dobodal desiatich ľudí a dvoch z nich zabil.

V marci bezpečnostná služba SUPO varovala, že hrozba krajne pravicového extrémizmu vo Fínsku je aktuálne "znepokojivejšia" než v predošlom roku. Varovanie pred hrozbou terorizmu však napriek tomu úrady ponechali na druhom stupni z celkových štyroch.