Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Poľská vláda chce výrazne posilniť armádu

Snímka z poľsko-bieloruskej hranice, 25. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Poľsko chce zdvojnásobiť počet vojakov až na 250.000 zo súčasných 110.000.

Varšava 26. októbra (TASR) - Líder poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski v utorok predstavil zákon, ktorého cieľom je "ochrana domoviny". Cieľom novej legislatívy je "radikálne" posilniť armádu aj v kontexte migračnej krízy na bieloruských hraniciach. Správu priniesla agentúra AP.

"Ak sa chceme vyhnúť tomu najhoršiemu, teda vojne, musíme konať podľa starého pravidla – ak chceš mier, priprav sa na vojnu," vyhlásil Kaczynski počas konferencie vo Varšave.

Líder PiS tvrdí, že Poľsko ako krajina ležiaca na "východnom krídle" Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO) musí mať "serióznu odstrašujúcu silu a schopnosť účinne sa brániť".

Kaczynski na tlačovej konferencii po boku ministra obrany Mariusza Blaszczaka predstavil plán na ďalšie zvýšenie rozpočtu na obranu. PiS chce zároveň zdvojnásobiť počet vojakov až na 250.000 zo súčasných 110.000. Zmeny však podľa AP nezahŕňajú obnovenie povinnej vojenskej služby. Kaczynski zároveň dodal, že Poľsko posilní svoje vojenské sily nákupom vojenského vybavenia vyrobeného v Spojených štátoch, ale "pozrie sa" aj na ponuku zbraňových systémov európskej výroby.

Návrh zákona, ktorý ešte musí schváliť parlament a prezident, má nahradiť existujúci dokument z roku 1967. Poľsko bolo v tom čase členom Varšavskej zmluvy. Varšava je od roku 1999 členom NATO a ako jeden z mála členov tejto aliancie investuje aspoň dve percentá svojho HDP do obrany, pripomína AP.