Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Pravidelné online aukcie fotografií pre Úsmev ako dar pomôžu deťom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na Slovensku je 91 detských domovov, z toho 66 štátnych. Priemerný vek detí v nich dosiahol necelých deväť rokov.

Banská Bystrica 8. decembra (TASR) – Fotografie z výstav o Slovensku, či už krajinárske, alebo letecké, dostávajú nový život a vďaka pravidelným celoročným online aukciám pomôžu deťom i rodinám, ktoré to potrebujú.

Prvá 24-hodinová aukcia sa konala v piatok (7.12.) na sociálnej sieti a dražila sa veľkoformátová fotografia - zimný záber zasnežených vrcholov Západných Tatier od fotografa Dominika Belicu z výstavy Čarovný Liptov. Získané peniaze použije najstaršia mimovládna organizácia Úsmev ako dar.

"Fotografie boli v minulosti vystavené na rôznych miestach Slovenska v rámci prípravy knižných projektov Slovensko z neba a Čarovné Slovensko. Ide teda buď o letecké zábery, alebo umelecky zachytené krásy slovenskej prírody a krajiny," priblížil Peter Švehla z vydavateľstva CBS Kynceľová.

"Sú to všetko nádherné zábery z najrôznejších kútov Slovenska, ktoré by určite nemali skončiť kdesi v depozite. Tak sme si povedali, že ich ponúkneme záujemcom, ktorí by si nimi chceli dekorovať byt či firmu. A zároveň tým pomôžeme Úsmevu ako dar, s ktorým dlhodobo spolupracujeme a vieme, čo všetko robí pre deti z detských domovov a ohrozené rodiny," zdôraznil Švehla.

Online aukcie na sociálnej sieti vybrali ako jednoduché a technicky nenáročné riešenie na odštartovanie projektu. "Ide nám hlavne o to, aby šancu získať fotografiu malo čo najviac ľudí, bez ohľadu na to, či bývajú blízko, alebo na opačnom konci Slovenska či sveta. Vyvolávacia cena je len pár eur a sami sme zvedaví, ako sa bude jednotlivým fotografiám dariť. Zo začiatku chceme robiť dve aukcie mesačne," dodal.

Karin Schindlerová z banskobystrickej pobočky organizácie Úsmev ako dar v takto získaných peniazoch vidí šancu na to, aby na Slovensku vyrastalo zasa o čosi menej detí bez rodiny. "Materiálne, poradenstvom a starostlivosťou pomáhame rodinám, ktoré sú neraz na hranici toho, aby im odobrali deti. Nejedna sa ocitla v núdzi, z ktorej sa opäť môže dostať, ak jej podáme pomocnú ruku," konštatovala.

Deťom, ktoré už o rodinu prišli, sa snažia pomôcť v tom, aby z nich boli šikovní a naplno žijúci dospelí. "Učíme ich zaradiť sa do spoločenského a pracovného života, keď opustia brány domovov. V súčasnosti pripravujeme programy, kde im pomáhame s vecami, ktoré bežne mladým vysvetľuje a vybavuje ich rodina, napríklad vybavovanie dokladov, rady pri hľadaní práce či bývania. Peniaze z fotografických aukcií pôjdu práve do niektorej z týchto aktivít," dodala Schindlerová.

Z výročnej správy organizácie Úsmev ako dar za rok 2017 vyplýva, že na začiatku minulého roka bolo na Slovensku 1.058.300 detí. Mimo rodiny ich vyrastalo 14.042. Do náhradnej starostlivosti išlo 8902 detí a vo všetkých typoch ústavnej starostlivosti vyrastalo 5140 detí. V detských domovoch bolo 4288 detí a 334 mladých dospelých.

Na Slovensku je 91 detských domovov, z toho 66 štátnych. Priemerný vek detí v nich dosiahol necelých deväť rokov.

V roku 2017 bolo vyňatých z rodín približne 2000 detí. Ich priemerný vek sa pohyboval okolo šesť rokov. Viac ako polovica rodičov sa nevedela o deti postarať, okolo 35 percent sa o ne nechcelo starať vôbec.