Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Prezidentka si uctila pamiatku Alexandra Dubčeka

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová kladie veniec pri hrobe Alexandra Dubčeka na Cintoríne Slávičie údolie v Bratislave v piatok 26. novembra 2021 pri príležitosti 100. výročia narodenia Alexandra Dubčeka. Foto: TASR - Martin Baumann

Hlava štátu označila Dubčeka za jednu z najvýraznejších osobností slovenských dejín.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová si uctila pamiatku Alexandra Dubčeka. Položila veniec pri jeho hrobe na Cintoríne Slávičie údolie v Bratislave spolu s jeho synom. V sobotu (27. 11.) uplynie 100 rokov od jeho narodenia.

Hlava štátu označila Dubčeka za jednu z najvýraznejších osobností slovenských dejín. "Bol mužom augusta '68, ale aj novembra '89 a aj vďaka nemu je dnes Slovensko demokratickým štátom," uviedla Čaputová na sociálnej sieti.

Alexander Dubček bol prvým tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ) od januára 1968 do apríla 1969. Bol symbolom reforiem známych ako Pražská jar, ktoré vyvrcholili v roku 1968. V auguste 1968 demokratizačný proces násilne ukončila invázia sovietskych a ostatných spojeneckých armád. Z funkcie musel Dubček odísť po nátlaku Kremľa. To označujú historici za začiatok normalizačného procesu v bývalom Československu. Po Nežnej revolúcii sa v decembri 1989 stal Alexander Dubček predsedom Federálneho zhromaždenia.