Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

ZRÁŽKA DVOCH VLAKOV V ČESKU: Počet obetí stúpol na tri

Na snímke hasiči zasahujú pri zrážke dvoch vlakov, ktorá sa stala ráno v obci Milavče, 4. augusta 2021. Foto: Twitter - HZS Plzeňského kraje

V ČR ide o najväčšiu železničnú nehodu od minulého roku. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zatiaľ nemá vedomosť o zranených Slovákoch pri nehode.

Praha 4. augusta (TASR) - Počet obetí zrážky dvoch vlakov pri západočeskej obci Milavče v Plzenskom kraji, ku ktorej došlo v stredu ráno, sa zvýšil na tri - okrem oboch rušňovodičov zomrela aj jedna z cestujúcich. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz s odvolaním sa na zistenia denníka Mladá fronta Dnes. Počet obetí nešťastia potvrdila aj policajná hovorkyňa Dagmar Brožová.

Rušňovodič rýchlika Západní expres smerujúceho z Mníchova do Prahy, zrejme prešiel na červenú a zrazil sa s osobným vlakom Os 7406 idúcim z Plzne do Domažlíc. Nejaký čas sa po ňom pátralo, respektíve čakalo na to, či sa podarí jeho telo nájsť v zdemolovanej kabíne vlaku. Informácia, že ním bol nemecký občan, sa podľa iDNES.cz nepotvrdila.
Snímka z nehody, pri ktorej sa čelne zrazili dva vlaky v západočeskej obci Milavče, 4. augusta 2021.
Foto: Facebook - HZS Plzeňského kraje

Pri nehode sa zranili desiatky ľudí, pričom päť osôb je vo vážnom stave, niekoľko má stredne ťažké zranenia a ďalší utrpeli ľahké zranenia a sú mimo ohrozenia života. Ako uviedla hovorkyňa krajskej záchrannej služby Mária Svobodová, zranení majú odreniny, zlomeniny, pomliaždeniny v oblasti brucha a hrudníka a niektorí budú musieť podstúpiť operáciu.

Zranených transportovali pomocou pozemnej i leteckej záchrannej služby do nemocníc - po 10.00 h boli už všetci z miesta nehody odvezení. O troch nemecky hovoriacich pacientov sa postarali záchranári z Nemecka.

Minister dopravy Karel Havlíček v súvislosti s možnou príčinou nehody, ku ktorej došlo po 08.00 h uviedol, že rýchlik Ex 351 prešiel návestidlom v polohe stáť vo výhybni Radonice a následne sa zrazil s osobným vlakom typu RegioShark. Reportér ČT24 Jan Beránek okolnosti nehody priblížil s tým, že vlaky sa mali stretnúť vo výhybni, no Západní expres zrejme nepočkal na vykrižovanie v Radoniciach a vyrazil v protismere na jednokoľajnej trati smerom do Plzne.

Česká Správa železníc na účte na Twitteri uviedla, že po tom, čo Železničná inšpekcia ukončí vyšetrovanie, začnú sa práce na odstraňovaní následkov nehody. Prevádzka na úseku trate číslo 180 medzi stanicami Domažlice a Blížejov by sa mala podľa predpokladov obnoviť vo štvrtok ráno.
Snímka z nehody, pri ktorej sa čelne zrazili dva vlaky v západočeskej obci Milavče, 4. augusta 2021.
Foto: Facebook - HZS Plzeňského kraje

Ako uviedla česká polícia na Twitteri, na mieste zasahujú všetky zložky Integrovaného záchranného systému (IZS) vrátane štyroch vrtuľníkov, pričom pomoc majú poskytnúť i záchranári z Nemecka.

"Poplach bol vyhlásený pre 11 jednotiek. Miesto zásahu máme rozdelené na dva úseky. Transportujeme osoby z vlaku. Na mieste je niekoľko desiatok zranených," uviedol hovorca hasičov Petr Poncar.

Generálny inšpektor Jan Kučera uviedol, v tejto chvíli nie je možné vylúčiť technickú chybu ani chybu rušňovodiča. Dodal, že škody budú siahať do výšky desiatok miliónov českých korún.

V ČR ide o najväčšiu železničnú nehodu od minulého roku, keď sa 7. júla čelne zrazili dva osobné vlaky na jednokoľajovej trati pri obci Pernink v okrese Karlove Vary, pričom si vyžiadala dve obete a 24 zranených.

Rezort zahraničia zatiaľ nemá vedomosť o zranených občanoch SR pri nehode


Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR zatiaľ nemá vedomosť o tom, že by medzi zranenými pri nehode vlakov v Českej republike mali byť aj občania SR. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor ministerstva.

"Na Zastupiteľský úrad SR v Prahe sa v tejto súvislosti doteraz neobrátil žiadny občan SR. Sme však v kontakte s miestnymi úradmi," skonštatoval rezort.

Nehoda vlakov v Plzenskom kraji si v stredu vyžiadala obete na životoch a desiatky zranených.

Prezidentka poslala Zemanovi sústrastný telegram v súvislosti s nehodou vlakov


Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu zaslala sústrastný telegram českému prezidentovi Milošovi Zemanovi v súvislosti s nehodou vlakov v Plzenskom kraji, ktorá si vyžiadala obete na životoch a desiatky zranených. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

"Prezidentka v telegrame vyjadrila v mene občanov Slovenskej republiky úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala skoré uzdravenie," priblížil hovorca.

Výberová chronológia vlakových nešťastí v ČR od roku 2006



20. februára 2006
Zrážka rýchlika s nákladným vlakom neďaleko Mladej Boleslavi si vyžiadala 12 zranených.


20. júna 2007
Dvadsaťšesť zranených si vyžiadala zrážka dvoch motorových vlakov na juhu Čiech západne od Českého Krumlova.


8. augusta 2008
Sedem mŕtvych a 67 zranených si vyžiadala vlaková nehoda pri Studénke v okrese Nový Jičín. Rýchlik EuroCity Komenius smerujúci z Krakova do Prahy narazil do opravovaného cestného mosta, ktorý sa zrútil na trať.


1. septembra 2009
Osem ľudí utrpelo zranenia pri železničnej nehode na severe Moravy pri meste Jeseník. Do pokazeného osobného vlaku narazila lokomotíva, ktorá sa chystala vlak odtiahnuť.


02. februára 2011
Zrážka osobného motorového vlaku s lokomotívou manipulačného vlaku, ku ktorej došlo na juhu Čiech, si vyžiadala život jednej cestujúcej a 20 zranených.


28. januára 2015
Dvanásť ľudí utrpelo zranenia pri železničnom nešťastí na severovýchode Čiech, kde osobný vlak narazil do kameňov spadnutých na trati. K nehode lokálneho vlaku došlo medzi obcami Poniklá a Hrabačov v okrese Semily.


22. júla 2015
Dvaja ľudia zahynuli pri zrážke vlaku Pendolino s nákladným automobilom pri meste Studénka v Moravskosliezskom kraji, okres Nový Jičín. Pri nehode utrpelo zranenia ďalších 25 ľudí.


30. októbra 2015
Pri zrážke dvoch nákladných vlakov zahynul rušňovodič. K zrážke došlo na trati medzi Ústím nad Labem a mestom Bílina.


5. júna 2017
Zranenia 17 ľudí si vyžiadala železničná nehoda v moravskom Přerove, kde rýchlik spoločnosti Leo Express narazil do zarážadla na konci slepej koľaje.


3. mája 2018
Šesť ľudí utrpelo zranenia pri zrážke dvoch osobných vlakov, ku ktorej došlo v okrese Český Krumlov.


5. marca 2019
Na hlavnej železničnej stanici v Brne sa zrazili dva osobné vlaky. Pri zrážke utrpelo zranenia viac ako 20 osôb.


14. júla 2019
Štyria ľudia zahynuli na železničnom priecestí v Černožiciach pri Hradci Králové. Nachádzali sa v osobnom aute, ktoré vošlo do cesty zrýchlenému vlaku idúcemu z Trutnova do Hradca Králové.


7. júla 2020
Čelná zrážka dvoch osobných vlakov v okrese Karlove Vary si vyžiadala dva životy a 24 zranených. K nehode došlo na jednokoľajovej trati medzi stanicou Nové Hamry a dopravňou Pernink.


15. júla 2020
Zrážka vlakov v Stredočeskom kraji si vyžiadala jednu obeť a 35 zranených. Ku kolízii došlo pri Českom Brode na železničnej trati medzi Prahou a Kolínom.


9. septembra 2020
Na železničnej stanici v meste Kdyně v okrese Domažlice sa zrazil vlak s diagnostickou železničnou súpravou. Na mieste bolo 21 zranených, z toho štyria stredne ťažko.


4. apríla 2021
Jeden človek prišiel o život a ďalší utrpel stredne vážne zranenia pri čelnej zrážke dvoch nákladných vlakov pri obci Světec v okrese Teplice.