Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia

Priemyselná produkcia vo Francúzsku aj v Španielsku v auguste klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Štatistiky ukázali, že v auguste došlo k výraznému zníženiu produkcie v stavebníctve, o 1,4 % v porovnaní s nárastom o 0,5 % v júli, a klesla aj produkcia vo výrobnom sektore, o 0,4 %.

Paríž/Madrid 5. októbra (TASR) - Priemyselná produkcia vo Francúzsku v auguste klesla. Dôvodom bolo výrazné zníženie produkcie v kľúčových sektoroch. Znížil sa aj výkon priemyslu v Španielsku. TASR o tom informuje na základe správ portálu marketwatch.

Podľa údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil francúzsky štatistický úrad INSEE, sa výkon priemyslu v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v auguste 2023 znížil medzimesačne o 0,3 % po náraste o 0,5 % v júli. Ekonómovia však očakávali ešte o niečo väčší pokles, a to o 0,4 %.

Štatistiky ukázali, že v auguste došlo k výraznému zníženiu produkcie v stavebníctve, o 1,4 % v porovnaní s nárastom o 0,5 % v júli, a klesla aj produkcia vo výrobnom sektore, o 0,4 %. Zároveň sa spomalil rast produkcie v ťažobnom a banskom sektore a v energetike, zásobovaní vodou a odpadovom hospodárstve (na 0,8 % z 1 %).

V medziročnom porovnaní sa priemyselná produkcia vo Francúzsku v auguste 2023 znížila o 0,5 %, čím sa zvrátil jej júlový nárast o 2,5 %.

Aj priemyselná produkcia v Španielsku, ktoré je štvrtou najväčšou ekonomikou eurozóny, v auguste 2023 klesla, už piaty mesiac po sebe, medziročne o 3,4 %, uviedol štatistický úrad INE. Augustový výsledok je horší ako odhady analytikov, ktorí predpovedali Španielsku zníženie produkcie o 2,1 %.

V medzimesačnom porovnaní španielska priemyselná produkcia v auguste klesla o 0,8 %.