Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia

Procesy záchrannej zdravotnej služby sa digitalizujú

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) . Foto: TASR- Martin Baumann

Nové softvérové a hardvérové riešenie prináša kvalitnejšie a rýchlejšie riadenie a informovanejšie strategické rozhodnutia poskytovania záchrannej zdravotnej služby.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Procesy záchrannej zdravotnej služby sa digitalizujú. Štátne záchranky a záchranná zdravotná služba ZaMED budú v ostrej prevádzke testovať tablety a nový softvér. Symbolicky ich vedeniu poskytovateľov vo štvrtok odovzdala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

"Tablety budú prepojené na informačné systémy nemocničné aj na informačné softvéry operačného strediska. Verím, že elektronizáciou, digitalizáciou a napredovaním sa uľahčí práca posádkam záchrannej zdravotnej služby (ZZS), ale predovšetkým, že to bude mať na dosah na čo najrýchlejšie kvalitné poskytnutie zdravotnej starostlivosti pre pacientov," skonštatovala.

Nové softvérové a hardvérové riešenie prináša kvalitnejšie a rýchlejšie riadenie a informovanejšie strategické rozhodnutia poskytovania záchrannej zdravotnej služby. Rieši problém s administratívnym zaťažením posádok ZZS. Záchranárom napríklad umožní prístup k pacientskemu sumáru Národného centra zdravotných informácií. Nemocnice zase po novom budú mať okamžitý prístup k informáciám o smerovaní pacienta k nim vrátane predpokladaného času príjazdu.

Nový systém je podľa riaditeľa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Júliusa Pavča k dispozícii pre všetky ambulancie ZZS na Slovensku. "Dnes sme odovzdali prvé tablety a ich testovanie bude trvať do konca roka. Naším plánom je, aby nimi do tohto termínu disponovali všetky ambulancie ZZS," dodal.