Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Nová expozícia v Rákošskej Bani prezentuje dejiny baníctva v regióne

Dejiny baníctva v dedine i okolitom regióne prezentuje nová expozícia, ktorú v utorok oficiálne otvorili v Rákošskej Bani, časti obce Rákoš v Revúckom okrese. Na snímke bývalá spoločenská budova v Rákošskej Bani, časti obce Rákoš v okrese Revúca, kde miestne občianske združenie Rákošská cächa zriadilo expozíciu dejín baníctva regiónu, 7. júla 2020. Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban

Podľa slov podpredsedu BBSK Ondreja Luntera sa v regióne Gemer zachovalo množstvo historických pamiatok, ktoré odkazujú na priemyselnú minulosť tohto kraja.

Rákošská Baňa 7. júla (TASR) – Dejiny baníctva v dedine i okolitom regióne prezentuje nová expozícia, ktorú v utorok oficiálne otvorili v Rákošskej Bani, časti obce Rákoš v Revúckom okrese. Expozíciu zriadilo občianske združenie (OZ) Rákošská cächa a podľa jeho predsedu Júliusa Pavelka je cieľom okrem zachovania histórie i pozdvihnutie cestovného ruchu.

Hneď ako sme v roku 2015 vznikli, sme mali v kútiku duše túžbu urobiť niečo takéto. Začali sme zháňať od občanov rôzne predmety a veci, takisto sme chodili bádať aj do banských archívov a iných inštitúcií a našli sme napríklad rôzne dobové fotografie a mapy,“ priblížil Pavelko.

Doplnil, že následne vypracovali projekt, cez ktorý získali od Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) dotáciu 3000 eur. „Za ňu sme kúpili vitríny do expozície, ktorá je inštalovaná v priestoroch bývalého hostinca Na bani. Myslím si, že tento kraj má obrovský turistický potenciál, je tu krásna príroda aj banícka história,“ dodal predseda OZ.

Dejiny baníctva v dedine i okolitom regióne prezentuje nová expozícia, ktorú v utorok oficiálne otvorili v Rákošskej Bani, časti obce Rákoš v Revúckom okrese. Na snímke expozícia dejín baníctva v Rákošskej Bani, časti obce Rákoš v okrese Revúca, ktorú vytvorilo miestne občianske združenie Rákošská cächa, 7. júla 2020.
Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban


Podľa slov podpredsedu BBSK Ondreja Luntera sa v regióne Gemer zachovalo množstvo historických pamiatok, ktoré odkazujú na priemyselnú minulosť tohto kraja. „Nikde inde na Slovensku nenájdete pokope na naozaj kompaktnom území toľko technických pamiatok ako tu, a ešte spojených s nádhernou prírodou. To je presne dôvod, pre ktorý podporujeme túto produktovú líniu, takzvanú Železnú cestu,“ povedal Lunter.

Ako povedala starostka Rákoša Lýdia Nemogová Gallová, história obce bola vždy spätá s baníctvom. „Práve preto som hrdá na prácu členov OZ Rákošská cächa, ktorí túto expozíciu vytvorili a vyjadrili tým vďaku našim predkom. Jej hlavným cieľom je zachovať spomienky na našu minulosť pre budúce pokolenia,“ podotkla.



Banský závod v Rákošskej Bani bol súčasťou ťažobnej oblasti na vrchu Železník. Ako uvádza Gustáv Frák v knihe Baníctvo v Železníku, tento kopec obsahoval najväčšie ložisko železnej rudy v Uhorsku, ktoré bolo zároveň štvrté najväčšie v celej rakúsko-uhorskej monarchii.

Hlavný rozmach ťažby v Rákošskej Bani nastal na prelome 19. a 20. storočia, keď tam bola vyhĺbená baňa s 308 metrov hlbokou šachtou, ktorá mala 11 obzorov. Ťažba v Železníku sa skončila v roku 1965 pre vyčerpanie ložiska, v Rákošskej Bani sa ešte do roku 1989 ťažila ortuťová ruda, takzvaná rumelka.