Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Rektorská konferencia udelila Cenu za umenie Ž. Dubovej z VŠVU

Slovenská rektorská konferencia, foto z archívu. Foto: TASR – Dano Veselský

Ocenená vystavovala svoje diela na výberovej kolektívnej výstave Images Captured in Glass - Unique Contemporary Glass Art from Slovakia.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Slovenská rektorská konferencia (SRK) udelila Cenu za umenie 2020 Žofii Dubovej, doktorandke Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave za súbor diel, ktorý bol prezentovaný v galérii Hempel Glassmuseum v Dánsku. Cenu odovzdal vo štvrtok v Bratislave viceprezident SRK Ferdinand Daňo. TASR o tom informovala referentka pre komunikáciu s médiami SRK Ľubica Benková.

Ocenená vystavovala svoje diela na výberovej kolektívnej výstave Images Captured in Glass - Unique Contemporary Glass Art from Slovakia. Súbor ocenených diel z prác Drawing (2014 - 2019) a zo série diel The Line (2018 - 2019) bol prezentovaný v galérii Hempel Glassmuseum v Dánsku v roku 2019. Ide o veľkorozmerné tabuľové sklá, ktoré sú nosičom pre maliarske a kresliarske výkony. Obsahom jednotlivých diel sú najmä východiská v krajine a prírode. Výnimočná na týchto prácach je ich technologická realizácia, ale aj práca so skleneným materiálom, možnosť vnímať dielo v priesvitoch, ako aj v kombinácii so svetlom a tieňom.

Dubová je absolventkou Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Štúdium maľby v ateliéri Daniela Fischera ukončila v roku 2016. Počas tohto obdobia absolvovala stáž v ateliéri skla a zahraničné pobyty v USA a Portugalsku. Od roku 2018 je doktorandkou na VŠVU u Emöke Vargovej. Vo svojej tvorbe sa zaoberá predovšetkým témou krajiny, ktorú ďalej spracováva na plátne, skle či na papieri. Oceňovaný je spôsob, akým konštruuje obrazy.

Daňo pozitívne hodnotí medzinárodný úspech nominantky. "Žofia Dubová je výraznou osobnosťou nastupujúcej generácie slovenskej maľby, ktorá sa presadila aj v medzinárodnom prostredí. Pre SRK je potešením oceniť túto talentovanú umelkyňu," povedal Daňo. Ocenená svoje diela prezentovala na viacerých skupinových a samostatných výstavách na Slovensku, v Česku, Poľsku, Nemecku, Rusku, USA, Dánsku, Švédsku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku a Portugalsku.

Cena SRK za umenie je udeľovaná od roku 2012 študentom alebo absolventom vysokoškolského štúdia či kolektívu autorov, ktorí sú autormi hodnotného a verejne prístupného umeleckého diela, alebo za umelecký výkon majúci národný, respektíve nadnárodný, význam. Cena sa udeľuje v rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku.