Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Rezort práce predstavil aplikáciu StressHelp

Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na Špitálskej ulici v Bratislave Foto: TASR - Jaroslav Novák

Práca v pomáhajúcich profesiách je podľa prezidentky Slovenskej komory psychológov Evy Klimovej psychicky vysoko záťažová i bežnom období.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predstavuje aplikáciu StressHelp, ktorá je určená pre všetkých pracovníkov sociálnych služieb. Ďalej je pre zamestnancov centier pre deti a rodiny, sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a ďalšie pomáhajúce profesie. Aplikácia umožňuje sledovanie psychického stavu pracovníkov v pomáhajúcich profesiách, pričom dokáže včas zachytiť možné symptómy úzkosti či vyhorenia. Ihneď ponúka niekoľko nástrojov svojpomoci aj kontakty na psychológov.

Aplikácia prináša rýchlu pomoc pri zvládaní stresu či pocitoch beznádeje a úzkosti. Dokáže včas zachytiť prvotné signály rozvíjajúcej sa psychickej nepohody a nasmerovať užívateľa priamo na odbornú pomoc. Používateľ zostáva v úplnej anonymite.

"Zvlášť v posledných náročných mesiacoch pandémie si mnohí z nás uvedomili nenahraditeľnosť pomoci druhým. A práve pracovníci v sociálnych službách v mnohých prípadoch siahali až na dno svojich síl, na úkor vlastných rodín zostávali aj mimo pracovného času s klientami v zariadeniach, aby im boli stále nablízku. Samozrejme, že takéto náročné obdobie sa dokáže podpísať pod ich vlastnú psychickú nepohodu. Verím, že aplikácia StressHelp bude pre nich dobrou a rýchlou pomocou v tomto náročnom období," priblížil minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina).

Aplikácia obsahuje skríningové dotazníky, na základe ktorých zisťuje stav používateľa z pohľadu stresu, úzkosti a depresie. Výsledok je zobrazený formou semaforu. Ten na základe výslednej farby vyhodnotí potrebu rýchlej pomoci v podobe praktických cvičení a základných techník, alebo priamo, v prípade výslednej červenej farby na semafore, odporučí odbornú pomoc. V tomto prípade ponúka kontakty na klinických psychológov podľa miesta určenia. Včasná intervencia dokáže zabrániť zhoršeniu stavu či prípadným zdravotným komplikáciám až depresii.

Práca v pomáhajúcich profesiách je podľa prezidentky Slovenskej komory psychológov Evy Klimovej psychicky vysoko záťažová i bežnom období. Viac je to však v období pandémie nového koronavírusu. Dôsledky tejto záťaže je možné pozorovať v náraste psychických porúch a iných ochorení. "Je výborné, ak máme k dispozícii aplikáciu, ako je skríningový nástroj, ktorý je akýmsi semaforom, ktorý zabliká, ak sa u nás prejavia vo zvýšenej miere príznaky stresu alebo príznaky, ktoré môžu smerovať k rozvoju vážnejších stavov. Úlohou aplikácie nie je liečiť, ale dať spätnú väzbu človeku a ukázať mu možnosť, ako si pomôcť, alebo ho upozorniť na potrebu navštíviť odborníka. Posúdenie psychického stavu človeka patrí jednoznačne do rúk odborníkov, zodpovednosť za rozhodnutie navštíviť ho je však jednoznačne na nás," spresnila Klimová.