Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Kolekcia risografík predstaví jednotlivé regióny Trnavského kraja

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Palkovič

Tematicky mali návrhy zobrazovať turisticky atraktívne miesta z okolia Hlohovca, Piešťan, Trnavy, Záhoria a Žitného ostrova.

Trnava 4. augusta (TASR) - Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj predstavila sériu 15 výtvarných diel propagujúcich jeho jednotlivé regióny. Sú výsledkom súťaže, do ktorej sa zapojilo 166 autorov a kolektívov s 366 prácami. Najlepšie boli v počte po 150 kusov vytlačené technikou risografie a budú dostupné v Dunajskej Strede, Holíči, Trnave a Piešťanoch, informovala o tom Katarína Rohaľová z KOCR.

„Súťaž bola vyhlásená už vlani, teší nás veľký počet prihlásených autorov. Všetky vytlačené diela touto technikou sú považované za originály, keďže pri tlači dochádza k jemným rozdielom. Každé z nich je signované,“ uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič. Dodal, že sa z projektu teší, ktorý spája kreatívcov, miesta, ktoré reprezentujú kraj a turizmus.

Tematicky mali návrhy zobrazovať turisticky atraktívne miesta z okolia Hlohovca, Piešťan, Trnavy, Záhoria a Žitného ostrova. Výtvarné techniky variovali od jednoduchých kresieb, akvarelov, koláží a upravených fotografií, až po profesionálnejšie grafiky. Najčastejšie sa vyskytujúcimi motívmi boli vodné mlyny na Malom Dunaji, Smolenický zámok, kláštor Katarínka či Kostol svätej Margity Antiochijskej v Kopčanoch. Často vyobrazené boli aj príbehy Ludwiga van Beethovena, víly Ilony, Moravianskej Venuše či piešťanského barlolámača.

Porota pri posudzovaní a výbere musela brať okrem umeleckej hodnoty ohľad aj na rovnomerné zastúpene motívov a záujmových bodov. „Z hojnej účasti autorov a diel nebolo ľahké vyberať. Napokon sme sa dohodli a zložili sme celkom zaujímavú limitovanú kolekciu tematických risografík. Verím, že táto prvá si nájde svojich fanúšikov a inšpiruje ich k cestám za lepším poznaním Trnavského kraja. Teší ma zároveň, že výtvarníci sa nezľakli komplikácií, ktoré im prináša technológia tlače riso,“ uviedol grafický dizajnér a odborný garant súťaže Róbert Paršo.