Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

RTVS si pripomenie zosnulého teatrológa Miša Kováča Adamova

Na snímke nápis na budove RTVS v Mlynskej doline. Foto: TASR – Michal Svítok

Kováč Adamov Patril medzi zakladateľov slovenského literárneho múzejníctva. Je autorom oceňovaných publikácií, v dramatickej tvorbe sa orientoval na rekonštruovanie ľudových hier.

Bratislava 22. mája (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si pripomenie zosnulého kultúrneho a literárneho historika, folkloristu, bibliografa, teatrológa a dramatika Miša Kováča Adamova, ktorý zomrel v nedeľu 21. mája vo veku nedožitých 93 rokov. Jednu z najdôležitejších osobností slovenského ochotníckeho divadla si pripomenie v relácii Formát A5 v pondelok o 20.00 h na Dvojke. TASR o tom informovala manažérka marketingovej komunikácie RTVS Zuzana Vicelová.

Mišo Kováč Adamov, občianskym menom Michal Kováč, sa narodil 24. mája 1930 v Opatovciach nad Žitavou (v dnešných Zlatých Moravciach). Dlhoročne pôsobil v Matici slovenskej v Martine, bol členom Spolku slovenských spisovateľov. Dlhé roky spolupracoval aj s Divadelným ústavom v oblasti neprofesionálneho divadla. Patril medzi zakladateľov festivalu Scénická žatva, angažoval sa aj ako lektor a posudzovateľ ďalších ochotníckych divadelných festivalov. Patril medzi zakladateľov slovenského literárneho múzejníctva. Je autorom oceňovaných publikácií, v dramatickej tvorbe sa orientoval na rekonštruovanie ľudových hier. V novembri 2022 mu Asociácia divadelných kritikov SC AICT udelila Cenu za mimoriadny prínos v oblasti divadla.