Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Rusko a AstraZeneca sa dohodli na spolupráci v spojitosti s vakcínou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rusko bolo jednou z prvých krajín, ktoré začali vyvíjať vlastné vakcíny proti novému koronavírusu SARS-CoV-2.

Moskva 21. decembra (TASR) - Ruské Gamalejovo národné výskumné centrum epidemiológie a mikrobiológie (FNICEM) a britsko-švédska spoločnosť AstraZeneca v pondelok podpísali vyhlásenie o spolupráci v oblasti vývoja vakcín proti koronavírusu SARS-CoV-2, informovali agentúra Interfax a Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa Reuters pochvalne vyjadril v súvislosti s rozhodnutím spoločnosti AstraZeneca otestovať kombináciu svojej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 s ruskou vakcínou Sputnik V.

Prebiehajúce klinické štúdie potvrdili, že Sputnik V má viac ako 90-percentnú účinnosť, čo je viac ako účinnosť vakcíny spoločnosti AstraZeneca, píše Reuters.

Ruská pobočka farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca v piatok 11. decembra oznámila, že v nasledujúcich klinických testoch svojej vakcíny proti koronavírusu použije aj časti ruskej očkovacej látky Sputnik V.

Rusko bolo jednou z prvých krajín, ktoré začali vyvíjať vlastné vakcíny proti novému koronavírusu SARS-CoV-2. Hromadné očkovanie občanov touto vakcínou spustili začiatkom decembra v Moskve. Napriek tomu, že ruská vakcína ešte neukončila tretiu a finálnu fázu klinických testov, jej vývojári sa prednedávnom vyjadrili, že už teraz má 95-percentnú účinnosť, uviedla agentúra AFP.