Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Rusko zastaví plnenie zmluvy INF, bude vyvíjať nové rakety

Na archívnej snímke ruská strela s plochou dráhou letu 9M729. Foto: TASR/AP

V. Putin uviedol, že Moskva urobí to isté, čo Washington, ktorý podľa svojho piatkového oznámenia začne proces odstúpenia od INF v sobotu a ukončí ho za šesť mesiacov.

Moskva 2. februára (TASR) - Rusko pozastaví plnenie Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) po tom, ako Spojené štáty v piatok ohlásili odstúpenie od tejto bilaterálnej dohody. Oznámil to v sobotu ruský prezident Vladimir Putin s tým, že jeho krajina tiež začne výskum a vývoj nových typov rakiet.

Informovali o tom agentúry AFP, AP a Interfax.

Putin uviedol, že Moskva urobí to isté, čo Washington, ktorý podľa svojho piatkového oznámenia začne proces odstúpenia od INF v sobotu a ukončí ho za šesť mesiacov. Zmluvu INF podpísali obe krajiny v roku 1987 ako kľúčový dohovor o obmedzení zbrojenia vrátane hromadenia jadrových zbraní z obdobia studenej vojny.

"Naši americkí partneri oznámili, že pozastavujú svoju účasť na tejto dohode, a my tiež pozastavujeme našu účasť," povedal Putin vo vyjadrení vysielanom v televízii.

Na stretnutí s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a ministrom obrany Sergejom Šojguom ruský líder tiež uviedol, že Moskva nebude iniciovať ďalšie rozhovory o odzbrojení s Washingtonom. "Počkáme, kým naši partneri dospejú dostatočne na to, aby s nami viedli rovnocenný a zmysluplný dialóg o tejto dôležitej téme," vyhlásil Putin.

Šéf Kremľa okrem toho nariadil vývoj nových striel stredného doletu, zdôraznil však, že Rusko ich vo svojej európskej časti ani inde nerozmiestni, pokým tak neurobia aj Spojené štáty.

Ak by Washington po odstúpení od dohody INF umiestnil ďalšie rakety v Európe, Rusko by reagovalo recipročne, pričom tie európske krajiny, ktoré by súhlasili s americkými strelami na svojom území, by boli ohrozené ruským útokom, vyplýva podľa agentúry AFP z vyjadrení Putina.

Zmluvu INF podpísali 8. decembra 1987 vtedajší lídri Sovietskeho zväzu a USA Michail Gorbačov a Ronald Reagan. Zmluva, ktorá vstúpila do platnosti 1. júna 1988, vyriešila krízu okolo sovietskych rakiet s jadrovými hlavicami, namierených na západné metropoly. Obom stranám zakázala okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny.

Washington v uplynulých rokoch viackrát obvinil Moskvu z porušovania tohto dokumentu. Kremeľ však tieto tvrdenia odmieta a vyhlasuje, že zmluvy INF sa nepridržiavajú Spojené štáty.

Čína vyzvala Washington a Mosku na zachovanie dohody o jadrových raketách



Čína vyzvala v sobotu Washington, aby rokoval s Ruskom namiesto odstupovania od dohody o jadrových zbraniach, ktorú vláda prezidenta Donalda Trumpa vníma ako obmedzujúcu pri súperení s Pekingom a Moskvou. Informovala o tom agentúra AP.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí súčasne vylúčilo rokovania o novej multilaterálnej dohode, ktorá by nahradila americko-ruskú Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF).

Piatkové rozhodnutie USA o odstúpení od INF by mohlo mať "nepriaznivé následky", uvádza sa v stanovisku čínskeho ministerstva, odrážajúcom varovania pred novými pretekmi v zbrojení. Rusko medzičasom v sobotu oznámilo, že v prípade INF bude postupovať rovnako ako USA - pozastaví plnenie tejto zmluvy a odstúpenie od nej zavŕši za šesť mesiacov.

Trump obviňuje Moskvu z porušovania zmluvy z roku 1987, považuje ju však zároveň za prekážku pri čelení rastúcemu vojenskému potenciálu Číny, približuje AP.

Peking má štvrtý najväčší jadrový arzenál zahŕňajúci asi 280 nukleárnych hlavíc. USA ich majú približne 6450 a Rusko 6850, vyplýva z údajov Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru (SIPRI). Peking pritom vynakladá značné prostriedky na vývoj balistických rakiet a striel s plochou dráhou letu, ktoré budú mať dlhší dolet.

"Čína je proti odstúpeniu USA (od INF) a vyzýva USA a Rusko, aby náležite vyriešili svoje spory konštruktívnym dialógom," píše sa vo vyhlásení čínskeho ministerstva zahraničných vecí, podľa ktorého INF zohráva "významnú úlohu" pri "zabezpečovaní globálnej strategickej rovnováhy".

Chronológia udalostí, ktoré predchádzali odstúpeniu od zmluvy INF



29. júla 2014 - Vláda USA obvinila Rusko z porušenia Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) z roku 1987. Moskva sa ho mala dopustiť tým, že uskutočnila nelegálnu skúšku rakety stredného doletu odpaľovanej zo zeme.

1. augusta 2014 - Americký prezident Barack Obama sa telefonicky rozprával s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a znovu vyjadril hlboké obavy zo zvýšenej ruskej podpory separatistov na Ukrajine, ako aj z nedodržiavania dohody z roku 1987 o likvidácii jadrových a konvenčných rakiet stredného doletu (INF).

12. decembra 2014 - Moskva sa nepodvolí americkému diktátu. Takto reagovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí na plány Washingtonu uplatniť ekonomický a vojenský tlak na Rusko za údajné porušenie zmluvy INF.

9. júna 2015 - Rusko prisľúbilo dodržiavanie zmluvy INF z roku 1987 a odmietlo obvinenia zo strany USA, že túto jadrovú dohodu z čias studenej vojny porušuje.

9. marca 2017 - Kremeľ odmietol tvrdenia USA, že Rusko porušuje zmluvu INF. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v Moskve vyhlásil, že Rusko je oddané plneniu svojich medzinárodných záväzkov.

22. decembra 2017 - Ruský prezident Vladimir Putin poukázal na "agresívny charakter" novej bezpečnostnej stratégie USA a obvinil Washington z porušovania zmluvy INF.

13. februára 2018 – USA vyzvali Rusko, aby dokázalo, že dodržiava zmluvu INF z roku 1987. Severoatlantická aliancia (NATO) sa obáva, že Rusko vďaka vývoju systému rakiet s plochou dráhou letu 9M729 odpaľovaných zo zeme bude môcť bez varovania alebo takmer bez varovania zaútočiť v Európe jadrovými zbraňami.

11. júla 2018 - Spojené štáty plánujú odstúpiť od zmluvy INF. V rozhovore, ktorý vyšiel v talianskom denníku Il Giornale, to vyhlásil ruský minister obrany Sergej Šojgu. Z flagrantného porušovania uvedenej kľúčovej odzbrojovacej dohody naopak obvinil Spojené štáty, ktoré podľa neho rozmiestňujú v Európe vertikálne odpaľovacie zariadenia MK 41, schopné odpaľovať strely s plochou dráhou letu typu Tomahawk.

4. októbra 2018 - Americký minister obrany Jim Mattis označil za "neudržateľné" konanie Ruska, ktoré podľa Washingtonu rozmiestňuje rakety schopné niesť jadrovú hlavicu v rozpore s príslušnou dohodou. Varoval, že ak nedôjde k zmene, Spojené štáty budú musieť pristúpiť k odvetným krokom.

8. októbra 2018 - Posledný sovietsky líder Michail Gorbačov vyhlásil, že Rusko a USA by mali urýchlene podniknúť kroky, ktoré by zabránili novým pretekom v zbrojení.

20. októbra 2018 - Americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené štáty odstúpia od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu. Podľa jeho slov túto zmluvu Moskva porušuje.

22. októbra 2018 - Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton rokoval v Moskve so svojím partnerom, tajomníkom Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Nikolajom Patruševom. Témou bola zmluva INF a zámer USA od nej odstúpiť.

4. decembra 2018 - NATO vyhlásilo, že je "na Rusku", aby zachránilo zmluvu INF. "Vyzývame Rusko, aby sa urýchlene vrátilo k úplnému a overiteľnému dodržiavaniu. Teraz je na Rusku, aby sa zachovala zmluva INF," uviedli ministri zahraničných vecí z 29-člennej Aliancie v spoločnom vyhlásení po rokovaniach v Bruseli.

5. decembra 2018 - Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že ak Spojené štáty začnú vyvíjať rakety stredného doletu, urobí tak aj Rusko.

23. januára 2019 - Ruská armáda zverejnila technické údaje o svojej novej rakete s cieľom spochybniť tvrdenie USA, že táto zbraň porušuje zmluvu INF. Ruská armáda trvá na tom, že raketa 9M729 s plochou dráhou letu je v súlade s obmedzeniami podľa zmluvy INF z roku 1987.

25. januára 2019 - Vysokopostaveným predstaviteľom NATO a Ruska sa nepodarilo v piatok v Bruseli dosiahnuť pokrok pri rokovaniach s cieľom zachrániť zmluvu INF.

30. januára 2019 - Starostovia japonských miest Hirošima a Nagasaki vyzvali Rusko a Spojené štáty, aby predišli zrušeniu Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu.

31. januára 2019 - Nijaký pokrok nepriniesli ani tentoraz rusko-americké rokovania zamerané na záchranu Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu z roku 1987.

1. februára 2019 - Spojené štáty oznámili, že odstupujú od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo o tom informoval na tlačovej konferencii vo Washingtone. USA predtým o svojom zámere informovali svojich spojencov v NATO, ktoré plánuje rozhodnutie podporiť formou deklarácie hneď po tom, ako bude oznámené.

2. februára 2019 - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že aliancia nemá v úmysle presunúť do Európy nové pozemné jadrové rakety.