Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Rusko žiada od USA vysvetlenie sankcií na jeho výskumné inštitúcie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AFP

V prípade 48. ústredného výskumného ústavu ide o jeho tri zariadenia v mestách Kirov, Sergijev Posad a Jekaterinburg.

Washington/Moskva 27. augusta (TASR) – Rusko považuje rozhodnutie Spojených štátov pridať jeho Štátny výskumný ústav organickej chémie a technológie a dva výskumné ústavy ministerstva obrany na čiernu listinu za neopodstatnené, preto bude požadovať od Washingtonu vysvetlenie. Informovala o tom vo štvrtok agentúra TASS s odvolaním sa na ruského veľvyslanca v USA Anatolija Antonova.

Americké ministerstvo obchodu uviedlo, že má dôvod podozrievať spomínané ruské výskumné inštitúty z prepojenia na chemické a biologické zbrojné programy.

„Venovali sme pozornosť vyhláseniu amerických orgánov. Zdá sa nám mätúce. Najmä preto, že neboli predložené žiadne dôkazy. Sú v ňom použité známe, vágne výrazy ako 'máme opodstatnený dôvod veriť'," uviedol Antonov.

„Navyše bol ignorovaný fakt, že medzinárodné spoločenstvo zastupované Organizáciou pre zákaz chemických zbraní v roku 2017 potvrdilo, že Rusko v plnej miere splnilo svoje záväzky ohľadom ničenia zásob chemických zbraní. Žiadame od svojich kolegov vysvetlenie týchto neopodstatnených obvinení," uvádza Antonov.

Veľvyslanec ďalej spomenul, že „dnes USA ostáva jediným držiteľom významných zásob chemických zbraní a odkladá ich odstránenie pod rôznymi zámienkami." Vyzval USA, aby prestali hľadať problémy tam, kde neexistujú, a spravili maximum pre dosiahnutie chemického odzbrojenia čo najskôr.

Ako informovali v stredu svetové agentúry, americké ministerstvo obchodu zaviedlo sankcie proti moskovskému Štátnemu výskumnému ústavu organickej chémie a technológie, ako aj proti 33. ústrednému výskumnému a skúšobnému ústavu a 48. ústrednému výskumnému ústavu, ktoré spadajú pod ministerstvo obrany. V prípade 48. ústredného výskumného ústavu ide o jeho tri zariadenia v mestách Kirov, Sergijev Posad a Jekaterinburg.