Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Ruský modul Pričal sa spojil s ISS

Štart ruskej rakety Sojuz z kozmodrómu Bajkonur 24. novembra 2021. Ruská raketa Sojuz v stredu úspešne odštartovala z kozmodrómu Bajkonur. Do kozmu vyniesla nákladnú loď Progress s pripojeným dokovacím modulom Pričal (Mólo). Foto: TASR/AP

Modul Pričal do kozmu vyniesla kozmická loď Progress. Jej nosná raketa Sojuz odštartovala v stredu z kozmodrómu Bajkonur.

Moskva 26. novembra (TASR) - Ruský uzlový modul Pričal sa v piatok spojil s ruskou časťou Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Informovala o tom agentúra TASS.

Modul Pričal do kozmu vyniesla kozmická loď Progress. Jej nosná raketa Sojuz odštartovala v stredu z kozmodrómu Bajkonur. Spojenie modulu s ruským modulom Nauka (Veda) ISS sa uskutočnilo v automatickom režime, pod kontrolou kozmonautou z paluby ISS i centra riadenia letov ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos.

Tento modul rozšíri možnosti pripojenia ruských kozmických lodí k ISS, píše TASS. Môže sa k nemu pripojiť až päť objektov. Ako prvá by k nemu mala v marci budúceho roka prísť kozmická loď Sojuz.

Progress na palubu ISS vyniesla i približne 700 kilogramov nákladu vrátane potravín, zariadenia na čistenie vody, hygienických potrieb a nástrojov na opravu.