Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Šéf ER pre výskum odstúpil pre nespokojnosť s odpoveďou na pandémiu

Na snímke vlajky Európskej únie vejú pred sídlom Európskej únie v Bruseli 16. októbra 2019. Foto: TASR/AP

"Stratil som vieru v samotný systém," napísal Ferrari v stanovisku.

Brusel 8. apríla (TASR) - Šéf Európskej rady pre výskum (ERC) Mauro Ferrari odstúpil s okamžitou platnosťou z funkcie pre nespokojnosť s odpoveďou EÚ na pandémiu koronavírusu. Informoval o tom v stredu hovorca Európskej komisie Johannes Bahrke. Správu priniesla agentúra AP.

Mauro Ferrari do pozície predsedu ERC nastúpil 1. januára tohto roku. Jeho náhle odstúpenie prichádza v čase, keď sa na EÚ znáša kritika pre slabú odpoveď voči pandémii koronavírusu.

Ako prvý o správe informoval denník Financial Times, ktorý vo svojom článku uvádza, že "Ferrari bol extrémne sklamaný z konania Únie v čase pandémie". Ferrarimu sa údajne nepáčili inštitucionálne a politické prekážky, ktoré stáli v ceste ráznejšiemu zorganizovaniu vedeckého programu v boji s vírusom.

"Stratil som vieru v samotný systém," napísal Ferrari v stanovisku.

Európska komisia vyzdvihla jeho zásluhy v boji proti pandémii. Ferrari stihol za svoj čas v úrade rozbehnúť 18 výskumných a rozvojových programov s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu.

"Európska únia má najkomplexnejší balík opatrení v boji proti koronavírusu a zavádza rôzne nástroje s čo najväčším dosahom na riešenie krízy," uvádza stanovisko Komisie.

Kritici EÚ vyčítajú nedostatočne rázne konanie, hoci zdravotnícka politika je najmä doménou členských štátov.