Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia

Smyrnova obvinili na Ukrajine z korupcie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Smyrnov je obvinený z nákupu majetku, pôdy a luxusných vozidiel z fondov nejasného pôvodu.

Kyjev 22. marca (TASR) - Bývalý námestník šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Smyrnov bol obvinený z nezákonného obohacovania v prepočte takmer 400.000 eur, uviedli v stredu ukrajinské protikorupčné úrady. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Smyrnov je obvinený z nákupu majetku, pôdy a luxusných vozidiel z fondov nejasného pôvodu. "Hovoríme o dvoch automobiloch Mercedes Benz a Volkswagen, dvoch motocykloch Honda a BMW, troch parkovacích miestach v Kyjeve a bytu v Ľvove a pozemku v Zakarpatskej oblasti, uviedol ukrajinský Národný protikorupčný úrad (NABU).

Smyrnov podľa NABU väčšinu tohto majetku previedol na svojho brata, s cieľom ukryť jeho existenciu. Ponechal si však právo úplne sa ho zbaviť. V prípade usvedčenia mu hrozí trest odňatia slobody až desať rokov.

Smyrnov bol zástupcom šéfa prezidentskej kancelárie od septembra 2019. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ho z funkcie odvolal v marci tohto roka.

Zelenskyj pri nástupe do funkcie v roku 2019 prisľúbil dôrazný boj proti korupcii a sprenevere štátnych financií. Ukrajina musí preukázať pokrok aj v tejto oblasti, ak chce uspieť v úsilí o vstup do EÚ a zaistiť si vojenskú podporu od Západu.