Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

ŠOP: Na riečke Litava zaznamenali výskyt aj ohrozených druhov rýb

Snímka z ichtyologického prieskumu vybraných tokov v povodí rieky Ipeľ. Foto: Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky

Podľa odborníkov je výskyt týchto chránených druhov rýb v danej lokalite prekvapením aj preto, že na niektorých úsekoch povodia Litavy došlo počas zimy k havarijnému znečisteniu.

Zvolen 9. júna (TASR) - Výskyt viacerých chránených druhov rýb európskeho významu prekvapil výskumníkov počas ichtyologického prieskumu vybraných tokov v povodí rieky Ipeľ. Na riečke Litava zaznamenali výskyt až štyroch druhov rýb európskeho významu, z ktorých dva je možné klasifikovať ako ohrozené.

Podľa hydrobiológa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Juraja Hajdú okrem iných bežných druhov rýb, ako sú jalce, podustvy, mreny, hrúzy, čereble či plosky, pri výskume zaznamenali aj výskyt kriticky ohrozeného hrúza kesslerovho a pĺža vrchovského.

Prekvapil nás i výskyt lopatky dúhovej, ktorá na rozmnožovanie využíva plášťovú dutinu lastúrnika - korýtka riečneho. Výskyt vzácneho lastúrnika v tejto lokalite okrem lopatiek prezradili aj jeho schránky, ktoré sme pozorovali na dne toku,“ priblížil Hajdú.

Podľa odborníkov je výskyt týchto chránených druhov rýb v danej lokalite prekvapením aj preto, že na niektorých úsekoch povodia Litavy došlo počas zimy k havarijnému znečisteniu, ktoré malo za následok úhyn rýb. ŠOP plánuje túto rieku zaradiť medzi pravidelne monitorované lokality.

Prieskum realizovala ŠOP začiatkom júna v spolupráci s výskumníkmi Katedry ekológie Prešovskej Univerzity a odborným pracovníkom Slovenského rybárskeho zväzu - Rady Žilina.