Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Španielsko si po druhý raz v tomto roku volí nový parlament

Ilustračná snímka Foto: TASR

Jedným z faktorov, čo výrazne ovplyvnia voľby, sú masové protesty v Katalánsku.

Madrid 10. novembra (TASR) - V Španielsku sa v nedeľu o 9.00 h SEČ začalo hlasovanie v predčasných parlamentných voľbách. Ide už o štvrté voľby za obdobie posledných štyroch rokov. Informovali o tom agentúra AP a denník El Mundo na svojej webovej stránke.

Španieli si budú vyberať 350 členov dolnej komory parlamentu a 208 z 266 členov hornej komory parlamentu - Senátu. Volebné miestnosti sú sprístupnené od 09.00 h do 20.00 h SEČ a prvé výsledky sa očakávajú niekoľko hodín po ukončení hlasovania.

Volebné právo má v krajine viac ako 37 miliónov obyvateľov, uvádza na svojej webovej stránke Národný štatistický úrad (INE). Možnosť odovzdať svoje hlasy mali aj oprávnení voliči žijúci v zahraničí.

Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) úradujúceho premiéra Pedra Sáncheza vedie v prieskumoch verejnej mienky. V uplynulých týždňoch však stratila časť podpory voličov. Naopak, polepšili si pravicové strany.

Sánchezovi socialisti zvíťazili aj v posledných voľbách 28. apríla 2019, no získali len 123 z 350 kresiel v dolnej komore parlamentu. Na potvrdenie v úrade predsedu vlády na ďalšie funkčné obdobie preto Sánchez musel hľadať podporu ďalších strán v hlboko rozdelenom zákonodarnom zbore, jeho rozhovory s ich lídrami však neboli úspešné. Nové voľby boli vypísané na 10. novembra.

Aprílové predčasné voľby vyhlásil premiér vo februári po tom, ako parlament neodhlasoval návrh rozpočtu na rok 2019 predložený jeho menšinovou vládou.

Sánchez sa dostal k moci v júni 2018, keď parlament vyslovil nedôveru jeho predchodcovi Marianovi Rajoyovi z konzervatívnej Ľudovej strany (PP) v súvislosti s rozhodnutím súdu, podľa ktorého sa funkcionári PP dopustili rozsiahlych podvodov.

Víťaz volieb potrebuje získať najmenej 176 kresiel na získanie väčšiny, ktorá mu umožní vládnuť samostatne.

Krajne pravicová strana Vox sa v apríli prvýkrát dostala do parlamentu so ziskom 24 kresiel. Teraz by podľa prieskumov mohla získať vyše 40 kresiel. Polepšiť by si mala aj Ľudová strana. Naopak, výraznú stratu prieskumy predpovedajú liberálnej strane Občania (Ciudadanos).

Lídri hlavných politických strán v Španielsku viedli v predvolebnej televíznej debate spory najmä o tom, ako zvládnuť separatizmus v Katalánsku. Tento región zasiahla séria protestov po tom, čo najvyšší súd 14. októbra odsúdil na tresty odňatia slobody 12 politikov a aktivistov, ktorí sa v roku 2017 pokúsili odtrhnúť Katalánsko od Španielska.