Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Levočská firma začala vyrábať nanotechnologické sadrokartónové dosky

Levočská firma začala vyrábať nanotechnologické sadrokartónové dosky. Foto: helske.com

Spoločnosť Helske je medzinárodne uznávaná. Na Slovensku má vedecké, vývojové aj testovacie centrum, výrobky sú teda stopercentne slovenské.

Levoča 2. októbra (TASR) – Spoločnosť Helske vo výrobnom závode v Levoči začala vyrábať nanotechnologické sadrokartónové dosky. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Helske Jozef Verbovský s tým, že technológia inštalovanej linky je plne automatizovaná a počas trojzmennej prevádzky ponúkne prácu až 30 novým zamestnancom z regiónu, najmä na pozícii operátor výroby.

Ako ďalej priblížil Verbovský, podnik v Levoči má technológiu patentovanú naprieč mnohými krajinami sveta. Zaujímavosťou je, že nanotechnologický sadrokartón bude 100 % slovenským produktom. Okrem výroby má Helske na Slovensku aj výskumné, vývojové a testovacie centrum.

Práve v Levoči sa podarilo v spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach zapracovať nanotechnológiu do sadrokartónových dosiek. Plné trojzmenné spustenie výroby je podľa slov hovorcu naplánované ešte v tomto roku.

„Európska únia dnes pre snahu o znižovanie energetickej náročnosti a zvyšovanie úspor podporuje inovatívne ekologické technológie. Suché stavby, pri ktorých sú sadrokartónové stavebnicové systémy využívané, sú preto materiálmi budúcnosti. My sa snažíme posunúť hranice týchto systémov tak, aby boli čoraz viac odolnejšie a smart. Nejde iba o mechanické, ale aj chemicko-technologické vlastnosti,“ uviedol prevádzkový manažér spoločnosti Helske Štefan Karabáč.

Spoločnosť vyrába aj tenkovrstvové omietky s tepelnoizolačnými vlastnosťami, s ktorými zaznamenala veľký úspech naprieč Európou. Ako prezradil Karabáč, ich zloženie je patentované v 38 krajinách sveta. Minulý rok získala omietka Nano Coat Home z Levoče ocenenie od španielskych odborníkov ako najlepší produkt v kategórii Alternatívne technické a konštrukčné riešenie.

„Rovnaké úspechy očakávame aj od nanotechnologických sadrokartónových dosiek. Záujemcovia o ich predaj sa nám už teraz hlásia z najväčších európskych trhov v Nemecku a vo Francúzsku,“ dodal Karabáč s tým, že postupne sa začínajú zameriavať aj na mimoeurópske trhy.