Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia

SR podporuje návrh na úpravu digitálneho eura, má doplniť hotovosť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Slovensko podľa stanoviska víta, že členské štáty EÚ majú priamu možnosť podieľať sa na rozhodovaní o ďalšom postupe pri digitálnom eure.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Slovenská republika vníma ciele, ktoré sa majú dosiahnuť prijatím návrhu nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o zavedení digitálneho eura pozitívne a vo všeobecnosti tento návrh podporuje. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v predbežnom stanovisku k návrhu, ktoré predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Slovensko podľa stanoviska víta, že členské štáty EÚ majú priamu možnosť podieľať sa na rozhodovaní o ďalšom postupe pri digitálnom eure. "Taktiež vítame, že spolu s návrhom bolo predstavené a má byť prijaté nariadenie Európskeho parlamentu a Rady o eurobankovkách a eurominciach ako zákonnom platidle, ktorým sa posilňuje štatút zákonného platidla hotovosti, čo potvrdzuje, že digitálne euro predstavuje doplnok k hotovosti a jeho využívanie bude dobrovoľné," zdôraznil rezort financií.

Slovensko víta aj štatút zákonného platidla digitálneho eura, nakoľko ide o menu vydávanú centrálnou bankou. "Osobitne vítame, že sa návrhom kladie dôraz na ochranu súkromia a finančnú inklúziu, v tomto smere vítame aj súbežné zavedenie offline platieb," uvádza MF v stanovisku.

Zo systémového hľadiska považuje ministerstvo za mimoriadne dôležité, aby boli dostupné nástroje na zabezpečenie finančnej stability finančného trhu. Podporuje tiež navrhovaný postup distribúcie a úpravu poplatkov, ktorým sa má zabezpečiť dostatočná dostupnosť a akceptácia digitálneho eura. Z medzinárodného hľadiska považuje za dôležité, aby bola zabezpečená dostatočná interoperabilita s ostatnými digitálnymi menami vydávanými centrálnymi bankami aj mimo EÚ.

Návrh je súčasťou legislatívneho balíka opatrení k digitálnemu euru, a to spolu s návrhom nariadenia o poskytovaní služieb v digitálnom eure poskytovateľmi platobných služieb zaregistrovanými v členských štátoch, ktorých menou nie je euro, ako aj návrhom nariadenia o eurobankovkách a eurominciach ako zákonnom platidle. "Druhé uvedené nariadenie má posilniť štatút eurobankoviek a euromincí ako zákonného platidla, čo okrem iného napomáha vyvrátiť obavy zo znižovania dostupnosti hotovosti alebo nahrádzania hotovosti digitálnym eurom," podčiarkol rezort financií.

Návrh upravuje jednotlivé aspekty digitálneho eura. Ustanovuje jeho štatút zákonného platidla, príslušné orgány, spôsob distribúcie, obmedzenia jeho používania s cieľom zachovať finančnú stabilitu finančných trhov, poplatky za platobné služby v digitálnom eure, niektoré technické vlastnosti, ochranu súkromia a osobných údajov.

Rozhodovanie o prijatí tohto návrhu nie je rozhodovaním o samotnom vydaní digitálneho eura, upozornil rezort financií. V konečnom dôsledku bude o jeho emisii rozhodovať Európska centrálna banka (ECB). "Cieľom návrhu je regulácia základných aspektov a predpokladov digitálneho eura, aby sa zabezpečila jeho dostupnosť pre fyzické a právnické osoby na účely retailových platieb a jeho jednotné používanie v celej eurozóne v prípade jeho vydania," dodalo ministerstvo.

Slovensko podporuje európske nariadenie o hotovosti ako zákonnom platidle



Slovenská republika vníma ciele, ktoré sa majú dosiahnuť prijatím návrhu nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o eurobankovkách a eurominciach ako zákonnom platidle pozitívne a vo všeobecnosti návrh podporuje. Vyplýva to z predbežného stanoviska k návrhu, ktoré do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

"Vítame, že bol návrh predstavený spolu s návrhom nariadenia o zavedení digitálneho eura, pretože sa týmto návrhom na úrovni EÚ posilňuje štatút zákonného platidla hotovosti," konštatoval rezort financií. Zároveň však považuje za vhodné postaviť na rovnakú úroveň úpravu zákazu jednostranného vylúčenia platieb v hotovosti podobne, ako tomu je v návrhu nariadenia o zavedení digitálneho eura.

"Podporujeme snahu pokiaľ možno čo najjasnejšie vymedziť výnimky zo zásady povinného akceptovania eurobankoviek a euromincí, aby nedochádzalo k ich extenzívnemu zneužívaniu. Podporujeme aj harmonizovaný prístup k monitorovaniu a zabezpečeniu dostatočnej akceptácie a dostupnosti hotovosti," doplnilo ministerstvo s tým, že vzhľadom na možnú komplexnosť monitorovania bude potrebné zabezpečiť jeho dostatočnú efektivitu.

Návrh nariadenia je súčasťou legislatívneho balíka opatrení k digitálnemu euru, a to spolu s návrhom nariadenia o zavedení digitálneho eura, ako aj návrhom nariadenia o poskytovaní služieb v digitálnom eure poskytovateľmi platobných služieb zaregistrovanými v členských štátoch, ktorých menou nie je euro.

Návrh o eurobankovkách a eurominciach ako zákonnom platidle upravuje pravidlá týkajúce sa rozsahu a účinkov hotovosti ako zákonného platidla a prístupu k bankovkám a minciam. Ide o snahu posilniť postavenie hotovosti, keďže sa v primárnom ani sekundárnom práve EÚ pojem zákonné platidlo nevymedzuje. V zmysle výkladu Súdneho dvora pojem zákonné platidlo v prípade eurobankoviek znamená povinné akceptovanie v plnej nominálnej hodnote a s účinkom splnenia povinností platby.