Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Srí Lanka povolila dovoz hnojív, plán byť prvou biokrajinou sa odkladá

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Drozd

Srí Lanka bude v dovoze chemických hnojív pokračovať, kým ostrov nebude schopný produkovať dostatok organických hnojív pre miestne poľnohospodárske potreby.

Kolombo 19. októbra (TASR) - Srí Lanka sa v utorok oficiálne vzdala ambiciózneho plánu stať sa prvým štátom úplne ekologického poľnohospodárstva na svete. Vláda zrušila zákaz dovozu chemických hnojív, pretože bez nich nedokáže vyprodukovať dostatočné množstvo čaju určeného na export. Informovala o tom agentúra AFP.

Minister zodpovedný za plantážny priemysel Raméš Páthirana v utorok vyhlásil, že zrušenie zákazu má pomôcť pestovateľom cejlónskeho čaju. Táto komodita výrazne prispieva do celkového výkonu tamojšieho hospodárstva. Ostrovná krajina ročne vyvezie čaj v celkovej hodnote vyše 1,11 milardy eur.

"Vzhľadom na skutočnosť, že došlo k poklesu kvality čaju vyrobeného v našich firmách, vláda prijala rozhodnutie dovážať síran amónny, ktorý sa najčastejšie využíva ako hnojivo," povedal Páthirana, ako ho citovala AFP.

Minister dodal, že Srí Lanka bude v dovoze chemických hnojív pokračovať, kým ostrov nebude schopný produkovať dostatok organických hnojív pre miestne poľnohospodárske potreby.

Tamojší prezident Gotábaja Rádžapakše zaviedol zákaz dovozu agrochemikálií v máji s tým, že jeho krajina bude pestovať plodiny výlučne v biokvalite. Produkcia čaju však po tomto kroku začala stagnovať. Nové nariadenie sa nestretlo s pochopením u miestnych roľníkov, ktorí ešte pred zavedením zákazu vládu varovali, že bez priemyselných hnojív nebudú schopní vypestovať veľké kvantá čajovníka.

Agentúra AFP pripomenula, že zákaz dovozu chemických hnojív porušila minulý týždeň samotná vláda, keď z Litvy doviezla 30.000 ton chloridu draselného, ktorý nazvala "organickým hnojivom".