Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Štát chce z plánu obnovy financovať SeniorPady aj granty na hackathony

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cieľom bude vytvárať proaktívne služby, pri ktorých bude minimalizovaná potreba administratívnych úkonov občana a podnikateľa, okomentovali tvorcovia materiálu.

Bratislava 10. marca (TASR) – Štát chce z plánu obnovy financovať napríklad aj SeniorPady či granty na podporu hackathonov. Vyplýva to z materiálu, ktorý rezort financií tento týždeň predložil na pripomienkovanie na portáli slov-lex.sk.

SeniorPady sú tablety, ktoré chce štát distribuovať seniorom. Pod pojmom hackathon sa rozumie podujatie, počas ktorého IT odborníci spolupracujú na riešení zadaného projektu.

Investície do Digitálneho Slovenska rozdelili autori materiálu do deviatich častí. Európske peniaze na obnovu ekonomiky by tak mali pomôcť zlepšiť služby pre občanov a podnikateľov vytvorením platformy pre digitálne služby štátu, ktoré budú dostupné na jednom mieste aj s návodmi vrátane mobilnej verzie zobrazovania, autorizácie a autentifikácie. "Cieľom bude vytvárať proaktívne služby, pri ktorých bude minimalizovaná potreba administratívnych úkonov občana a podnikateľa," okomentovali tvorcovia materiálu. Pri tejto reforme sa má vytvoriť 16 komplexných životných situácií pre občanov a podnikateľov, pričom veľkosť investície na jednu situáciu je zhruba 1,7 milióna eur.

Druhá oblasť investícií pomôže k digitálnej transformácii poskytovania služieb verejnej správy. Automatizácia a optimalizácia procesov podľa materiálu skráti čas a zníži náklady na poskytovanie verejných služieb bez ohľadu na to, či občan využíva elektronickú, osobnú alebo písomnú komunikáciu.

Európske peniaze by tiež mali poslúžiť na posilnenie preventívnych opatrení, zvýšenie rýchlosti detekcie a riešenia bezpečnostných incidentov a tiež na rekonštrukciu a dobudovanie zabezpečených priestorov kritickej infraštruktúry. Slovensko sa tiež zapojí do cezhraničných európskych projektov vedúcich k budovaniu digitálnej ekonomiky.

Šiestou oblasťou alokácie európskych peňazí v rámci digitalizácie krajiny je podpora projektov zameraných na vývoj a aplikáciu digitálnych technológií, a siedmou sú investície, ktoré zvýšia digitálne zručnosti seniorov vrátane SeniorPadov, ktoré podľa autorov materiálu prinesú rozšírené možnosti komunikácie pomocou aplikácií. Štát chce distribuovať 280.000 kusov SeniorPadov, pričom rovnakému počtu seniorov poskytne aj školenia na zvýšenie digitálnych zručností a prácu s nimi. Investíciu v materiáli vyčíslili na 70 miliónov eur.

Z plánu obnovy chce Slovensko financovať aj rýchle granty na hackathony – vďaka nim sa podľa autorov materiálu vytvorí inovatívna komunita, ktorá bude prinášať zlepšenia a inovácie do služieb a prístupov prevažne verejných inštitúcií. "Cieľom je zorganizovať 20 hackathonov, prostredníctvom ktorých sa poskytnú 'fast grants' pre úspešných účastníkov," píše sa v materiáli. Výška investície je odhadom na úrovni troch miliónov eur.

Materiál ráta aj s investíciami do oblasti konektivity, tie však budú hradené z iných zdrojov, prevažne z Európskeho štrukturálneho a investičného fondu (EŠIF).

Slovenský plán obnovy bude v pripomienkovom konaní do 22. marca. Slovensko ho má odovzdať Európskej komisii (EK) do konca apríla tohto roka.