Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Sviečku za nenarodené deti je možné zapáliť aj virtuálne

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Hlavnou myšlienkou kampane občianskeho združenia Fórum života je spomienka na všetky deti, ktoré sa z rôznych dôvodov nemohli narodiť, ale aj na ženy, ktoré o dieťa prišli.

Bratislava 1. novembra (TASR) – Sviečku za nenarodené deti je tento rok možné zapáliť aj virtuálne. Predsedníčka Fóra života Marcela Dobešová pre TASR uviedla, že v súvislosti s opatreniami z dôvodu ochorenia COVID-19 veria, že sviečku ma cintorínoch alebo pri pamätníkoch nenarodeným deťom bude možné zapáliť aj neskôr.

"Po uvoľnení opatrení budeme pokračovať s kampaňou Sviečka za nenarodené deti až do konca roka," povedala Dobešová. Ako dodala, 2. novembra bude možné zapáliť sviečku v okne svojho domova alebo virtuálnym spôsobom. Okrem toho na webe www.sviecka.forumzivota.sk je možné zapáliť sviečku aj v mieste svojho bydliska. Virtuálnu sviečku podľa Dobešovej môžu zapáliť aj ľudia v zahraničí. "Aj týmto spôsobom rozsvietime Slovensko, čo je mottom tohtoročnej kampane," poznamenala Dobešová.

Hlavnou myšlienkou kampane občianskeho združenia Fórum života je spomienka na všetky deti, ktoré sa z rôznych dôvodov nemohli narodiť, ale aj na ženy, ktoré o dieťa prišli. Dobešová podotkla, že z dôvodu čoraz vyššieho počtu spontánnych potratov veľa rodičov prežíva ťažké obdobie straty svojho počatého dieťaťa. "Strata týchto ešte nenarodených detí sa často týka nielen matky a otca, ale aj celej rodiny," povedala Dobešová. Ako dodala, na webe tento rok pribudol aj odkazovač, kde ľudia môžu napísať odkazy nenarodeným deťom. "Sú však aj také nenarodené deti, na ktoré chcú radšej rodičia zabudnúť. Ich život totiž vyhasol pri umelom potrate," doplnila predsedníčka Fóra života.

Hlavnou myšlienkou kampane Sviečka za nenarodené deti je spojiť Pamiatku zosnulých 2. novembra so spomienkou na nenarodené deti, ktoré zomreli pri potrate. Momentom, ktorý spája duchovný rozmer kampane s praktickým, je symbolická sviečka. Na pamiatku nenarodených detí môžu ľudia sviečku umiestniť a zapáliť 2. novembra v oknách domovov, ale aj pri pamätníkoch, ktoré sú venované nenarodeným deťom.