Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Útok v Sýrii neprežilo 7 iránskych a Iránom podporovaných bojovníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Irán je jedným zo spojencov vlády v Damasku, ktorú podporuje v sýrskej občianskej vojne.

Bejrút 28. marca (TASR) - Izraelské sily usmrtili v noci na štvrtok pri nálete na severe Sýrie siedmich iránskych a Iránom podporovaných bojovníkov. Tlačová agentúra AP to uviedla s odvolaním sa na vyhlásenie mimovládnej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktorá monitoruje vojnu v Sýrii.

Podľa SOHR bol terčom náletu iránsky sklad zbraní, kde viacero ďalších bojovníkov utrpelo zranenia. Riaditeľ organizácie predtým informoval o najmenej štyroch usmrtených osobách.

Sýrske štátne médiá uviedli, že protivzdušná obrana krajiny odpovedala na "izraelskú agresiu" voči stanovištiam v priemyselnej oblasti severovýchodne od mesta Aleppo. Nálety podľa nej spôsobili len materiálne škody.

Irán je jedným zo spojencov vlády v Damasku, ktorú podporuje v sýrskej občianskej vojne. Izrael zase považuje Irán za národno-bezpečnostnú hrozbu a vyhlasuje, že nebude tolerovať prítomnosť iránskych síl pri svojich hraniciach. Vojenské zásahy na území Sýrie však priznáva len zriedkavo.

Izrael útočil na iránske ciele v Sýrii aj v januári. Nálety vtedy podnikol v reakcii na vypálenie rakety zo Sýrie. Podľa SOHR zahynulo pri týchto útokoch 21 ľudí, prevažne Iráncov.

Izrael sa snaží zabrániť tomu, aby jeho úhlavný nepriateľ Irán natrvalo umiestnil svoje vojenské sily v susednej Sýrii. S týmto cieľom uskutočnil už stovky vzdušných útokov proti iránskym objektom v Sýrii i dodávkam zbraní pre Teheránom podporované libanonské militantné hnutie Hizballáh.ym cieľom i dodávkam zbraní pre Teheránom podporované libanonské militantné hnutie Hizballáh.