Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Takáč: Memorandum k reforme národných parkov nehovorí nič konkrétne

Na archívnej snímke poslanec Národnej rady SR (NRSR) Richard Takáč. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Po najbližších voľbách, ak bude strana Smer-SD opäť súčasťou vládnej koalície, bude takáto verzia zákona jedna z prvých, ktorá sa nutne musí zmeniť, povedal opozičný poslanec.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Memorandum k reforme národných parkov nehovorí nič konkrétne. Nie je ani jasné, ako sa reforma bude financovať po tom, čo sa minú zdroje z plánu obnovy. Uviedol to poslanec Národnej rady SR Richard Takáč (Smer-SD).

Podpísanie memoranda medzi ministrom životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) a ministrom pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominat OĽANO) je podľa Takáča neštandardné a značí to "veľkú mieru nedôvery vo vnútri vlády". Tvrdí, že Budaj má v rámci hnutia aj medzi ministerstvami nadradené postavenie. "Často bývame svedkami toho, že čo minister Budaj povie, to musí minister Vlčan podpísať. Všetko bez akejkoľvek vecnej diskusie, s podporou celebrít a mimovládnych organizácii z tretieho sektora," podotkol Takáč. Dodal, že presun pozemkov cez poslanecký návrh je neštandardným postupom.

"Ministrov za OĽANO zrejme netrápi, že likvidujú vidiek a ľudí v regiónoch, nepozerajú sa na sociálny aspekt svojich rozhodnutí. Po najbližších voľbách, ak bude strana Smer-SD opäť súčasťou vládnej koalície, bude takáto verzia zákona jedna z prvých, ktorá sa nutne musí zmeniť," povedal opozičný poslanec. Reformy sú podľa neho potrebné, musia sa však konať na odbornej úrovni.

K prvému aprílu budúceho roka by sa mali pod ochranárov previesť štátne pozemky v národných parkoch Slovenský raj a Pieninský národný park. Reforma národných parkov sa mala pôvodne začať už od januára budúceho roka. V ostatných národných parkoch by mal presun zahŕňať len územia s najprísnejším, štvrtým a piatym stupňom ochrany. Pri ostatných územiach sa vo zvyšných siedmich národných parkoch začne zonácia. Ministri sa spoločne dohodli aj na polkilometrovom sanačnom pásme medzi bezzásahovým územím a hospodárskymi lesmi.

O návrhu reformy a aj pozmeňujúcom návrhu k národným parkom by sa malo hlasovať na aktuálnej schôdzi parlamentu.