Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Technická univerzita v Košiciach a Tachyum podpísali spoluprácu

Na archívnej snímke budova Technickej univerzity Košice (TUKE) v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Podľa Antona Čižmára ide o veľkú príležitosť na spoluprácu v atraktívnych oblastiach s využitím potenciálu a vedomostí študentov pre konkrétne aplikácie.

Košice 22. decembra (TASR) – Technická univerzita v Košiciach (TUKE) bude spolupracovať so spoločnosťou Tachyum na optimalizácii superpočítačov a energeticky efektívnych dátových centier, vedeckom výskume a inováciách v oblasti a spracovania veľkých dát a umelej inteligencie. Po podpise spoločného memoranda o spolupráci o tom informovala technologická spoločnosť.

Podľa prorektora TUKE pre inovácie a transfer technológií Antona Čižmára ide o veľkú príležitosť na spoluprácu v atraktívnych oblastiach s využitím potenciálu a vedomostí študentov pre konkrétne aplikácie. "K tomuto snaženiu nepochybne prispeje svojou infraštruktúrou a výskumnými laboratóriami aj náš univerzitný vedecký park Technicom, ktorý je centrom inovačného ekosystému v regióne," uviedol.

Tachyum poskytuje talentovaným učiteľom a študentom možnosť pracovať s najnovšími HPC technológiami (High Performance Computing, vysokovýkonné výpočty) v rámci verejných projektov a vedeckovýskumných aktivít, ako aj aktívne sa zapájať do budovania superpočítačových centier.