Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Thaci: USA sú kľúčovým spojencom Kosova pri riešení sporov so Srbskom

Kosovský prezident Hashim Thaci, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kosovo, bývalá srbská provincia s prevažne etnicky albánskym obyvateľstvom, vyhlásilo jednostranne nezávislosť v roku 2008, takmer desať rokov po ukončení tamojšej krvavej vojny.

Berlín 29. apríla (TASR) - Spojené štáty sú kľúčové pre riešenie prebiehajúceho konfliktu medzi Kosovom a Srbskom, vyhlásil v pondelok kosovský prezident Hashim Thaci, poukazujúc na neschopnosť významných európskych krajín dosiahnuť jednotné stanovisko k danej problematike. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Kosovo, bývalá srbská provincia s prevažne etnicky albánskym obyvateľstvom, vyhlásilo jednostranne nezávislosť v roku 2008, takmer desať rokov po ukončení tamojšej krvavej vojny. Jeho suverenitu uznali USA a väčšina štátov EÚ, avšak Srbsko ani jeho spojenec Rusko k takémuto kroku nepristúpili, pričom vzťahy medzi Belehradom a Prištinou sú stále napäté.

"Bez Spojených štátov nebudeme môcť nikdy absolvovať žiadny dialóg, vyjednávania alebo dosiahnuť akúkoľvek dohodu. Európska únia nie je v tomto procese totiž zajedno," povedal Thaci pre Reuters v Berlíne, kde sa v priebehu dňa zúčastní na samite o západobalkánskych krajinách, ktorý zorganizovali nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Thaci však očakávania bagatelizoval: "Neočakávam žiadny zázrak," povedal.

Thaci vyhlásil, že pre Srbsko je rozhodujúce, aby uznalo Kosovo za nezávislý štát. "Dnes požiadame kancelárku Merkelovú a prezidenta Macrona, aby presvedčili (srbského) prezidenta (Aleksandara) Vučiča, nech uzná Kosovo," vyhlásil Thaci a dodal, že ak sa tak nestane, "stretnutie v Berlíne nebude užitočné". Kosovský líder zároveň zdôraznil, že Srbsko má sklony orientovať sa na Rusko, ale Kosovo chce byť čo najskôr súčasťou NATO aj Európskej únie.