Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Košickí knihovníci budú stavať rekordne vysokú vežu z kníh

Verejná knižnica J. Bocatia, archívne foto. Foto: TASR/František Iván

Zámerom je predstaviť knižnicu verejnosti nielen ako tradičnú kultúrno-vzdelávaciu inštitúciu, ale aj ako miesto, ktoré ponúka rad zaujímavých a netradičných podujatí.

Košice 12. septembra (TASR) – Slovenský rekord v postavení čo najvyššieho stohu kníh sa v piatok pokúsia vytvoriť knihovníci z košickej Verejnej knižnice Jána Bocatia. Pôjde o súčasť prezentácie knižnice v rámci festivalu voľného času s názvom "Ulica (ne)má šancu!" a odohrá sa od 11:00 pred obchodným centrom na Toryskej ulici v mestskej časti Košice - Západ.

Na ustanovenie rekordu bude dohliadať komisár Slovenskej knihy rekordov. Knižnica pripravila aj ďalšie lákadlá - burzu kníh, workshop skladania origami pre deti, vedomostné literárne kvízy pre verejnosť i autorskú prezentáciu Viery Spišákovej a jej knihy Syntax, ktorá je určená pre žiakov základných škôl.

"Na vytvorenie rekordu, ktorým bude postavenie čo najvyššieho stohu kníh, použijeme vyradené knihy. Takto symbolicky dostanú druhú šancu. Najskôr ich použijeme ako stavebný materiál pre vytvorenie rekordu, následne si ich diváci budú môcť vziať domov," uviedla riaditeľka VKJB Soňa Jakešová.

Zámerom je predstaviť knižnicu verejnosti nielen ako tradičnú kultúrno-vzdelávaciu inštitúciu, ale aj ako miesto, ktoré ponúka rad zaujímavých a netradičných podujatí.

Súčasťou celodenného programu festivalu "Ulica (ne)má šancu!" budú okrem hier a atrakcií pre deti, tanečné, športové a divadelné vystúpenia. Svoju prácu a vybavenie ukážu polícia, hasiči, záchranári či psovodi, o 14:00 je naplánovaná aj akčná ukážka zásahu tzv. kukláčov.